Obchody ročně přicházejí díky krádežím o závratné sumy, obzvláště velká nákupní centra. Lidé kradou hlavně drobné zboží. Princip je jednoduchý, pokud škoda nepřesáhne částku pět tisíc korun, jde pouze o přestupek, který se řeší blokovou pokutou do výše jednoho tisíce korun. Opatření proti krádežím jsou pro společnosti často nákladné, ale v porovnání s hodnotou odcizeného zboží se vyplatí.

„V současné době jsme nezaznamenali zvýšený výskyt drobných krádeží, avšak máme účinný preventivní bezpečnostní systém, který zahrnuje řadu opatření. Používáme interní kamery, služby bezpečnostní agentury a spolupracujeme i s místní policií, která provádí pochůzkovou činnost v našich obchodech a na parkovištích,” řekla tisková mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová. Drobní zloději se zaměřují na zboží, které lze snadno schovat do kapsy: cigarety, cukrovinky, alkohol nebo drobnou kosmetiku.

„Dříve jsem v Hradci měla obchod z bižuterií a problémy byly dost často. Obzvlášť když do krámu přišli nepřizpůsobiví občané. Policii jsem nevolala. Jednou se ztratil náhrdelník, který sice neměl vysokou hodnotu, ale z mého pohledu šlo především o princip,” uvedla dřívější provozovatelka obchodu s bižuterií, které si přála zůstat v anonymitě. Drobní prodejci mají ztíženou situaci, jelikož se musí spoléhat výhradně na svůj personál. „Zrovna předevčírem nám zmizela láhev vodky. Paní si ji strčila za tepláky. Nestihli jsme ji chytit. Včera zase došlo ke krádeži vína. Zloděj byl polapen a předán policii. Známé firmy se do obchodu snažíme nepouštět, nebo takový člověk dostane při nákupu doprovod,” přiblížil hradecký živnostník Miroslav Koula, který zároveň přiznal, že se situace s krádežemi spíše zhoršuje. „Motivace pachatelů je zřejmě různá, ale vzhledem k charakteru zboží, které mají v oblibě, můžeme usuzovat, že se snaží ukradené věci dále zpeněžit,” prozradila mluvčí supermar-ketů Albert Simona Caidlerová. Policie v tomto směru podniká i preventivní kroky, kdy radí obchodníkům, jak účelně postupovat proti „nezvaným hostům”. „Za rok 2011 evidujeme stovky krádeží v obchodech, které byly řešeny blokovou pokutou” uzavřel mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský. (Jan Odstrčil)
.