Otec Lukáše Nečesaného, kterému hradecký krajský soud nepravomocně uložil 13 let vězení za pokus o vraždu kadeřnice, v pondělí podal další trestní oznámení na policisty vyšetřující případ.

Luděk Nečesaný se domnívá, že policisté mohli za nabídku protislužby nezákonně ovlivnit výpověď jednoho svědka. O poštovním podání trestního oznámení ke Generální inspekci bezpečnostních sborů informoval sám Nečesaný senior.

Případ Lukáše Nečesaného bude ve středu řešit odvolací pražský vrchní soud. Nečesaný vinu odmítá.

Policisté podle Luďka Nečesaného, který je ředitelem liberecké krajské nemocnice, mohli ovlivnit výpověď vězně Jiřího Fundy. Funda 
v březnu u Krajského soudu v Hradci Králové uvedl, že se mu Lukáš Nečesaný ve vězení k útoku na kadeřnici přiznal. Již dříve Luděk Nečesaný podal na vyšetřující policisty trestní oznámení, která se týkala údajného ovlivňování poškozené před její výpovědí u soudu a údajné manipulace s důkazem.

Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřování Nečesaného podání blíže nekomentovala. „V dotazované věci GIBS provádí v současné době šetření. Vámi uváděné dnešní podání jsme dosud neobdrželi," řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle mluvčí hradecké krajské policie Ivany Ježkové vyšetřovatelé případu Lukáše Nečesaného poskytli inspekci veškerou součinnost a vyžádané podklady a s inspekcí spolupracují.

Podle obžaloby se útok na ženu odehrál 21. února 2013 v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři.

Hradecký soud Nečesaného v lednu 2014 poslal na 16 let do vězení, odvolací soud následně trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud loni v květnu původní verdikt zrušil a případ vrátil krajskému soudu k novému projednání.

Hradecký soud považuje za stěžejní důkaz proti Nečesanému výpověď napadené, která ho jako útočníka poznala loni v září. Soudce odůvodnil odsuzující verdikt také výpovědí spoluvězně Fundy, kterému se Nečesaný údajně přiznal, a také trasologickými a pachovými stopami.

Nečesaný obžalobu od začátku odmítá. Soudu řekl, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Nečesaný tvrdí, že žena musela byla napadena až po jeho odchodu.

Otec obžalovaného Luděk Nečesaný dříve řekl, že rozsudek krajského soudu podle něj popírá právo na svobodný proces. Považuje ho za osobní mstu. Obhájci Lukáše Nečesaného opakovaně uvedli, že soud v celé věci postupuje nestandardně.