Trávu vozili do Anglie, pěstovali ji na několika místech Pardubického kraje. Během dvou let, od července 2013 do prosince 2015, vyrobili tolik drogy, že za ni mohli utržit až 9 milionů.

Za to byli čtyři muži odsouzeni Krajským soudem 
v Hradci Králové. Tři z nich odešli s podmíněným trestem. Podle obžaloby hlavní viník Martin Hrehor stráví za mřížemi dlouhých sedm roků.

Přitom on sám označoval za strůjce „podnikání" Marka Matyáše. Ten byl podle něj hlavou celé party. Jenže soud na Hrehorovu verzi nepřistoupil. Matyáš dostal podmínku, navíc musí zaplatit pokutu 800 tisíc.

„Jen jsem jim pronajímal prostory," uvedl Hrehor při výpovědi. Nejprve před vyšetřovateli tvrdil, že o marihuaně nic nevěděl, později však připustil, že to bylo jinak. Vinu se snažil hodit právě na Matyáše. „Řekl mi, že má v Anglii odběratele, který zaplatí sto šedesát korun za gram," prohlásil. „První sklizeň jsme udělali
v garáži, v Anglii byli se vzorkem spokojeni," popsal.

Podnikali na sedmi místech kraje

Pak prý koupil jednu nemovitost, kterou spolek využíval jako pěstírnu. Postupně k ní přibyla i další místa, a to po celém Pardubickém kraji, přesně na sedmi místech. Například 
v Ostřešanech, Chmelíku nebo Spačici.

„Obvinění měli zhruba od července roku 2013 do prosince 2015 na různých místech v Pardubickém kraji vyrábět psychotropní látku tím, že skrytým způsobem pěstovali ve velkém rozsahu rostliny konopí. Jednalo se o více než 1000 kusů rostlin," řekla tisková mluvčí policie Markéta Janovská.

„Celková částka, kterou obžalovaní mohli získat prodejem marihuany, se pohybuje kolem devíti milionů korun. Je to součet toho, co skutečně prodali a toho, co by získali, kdyby rostlinky dopěstovali a prodali," prohlásil státní zástupce Jan Vodička.

Ale zpět k rozporu mezi nakonec tvrdě odsouzeným a jeho spolupracovníky. 
„K pěstování mě přivedl Hrehor," řekl Matyáš. „Poučil mě o náležitostech pěstování. Peníze z prodeje jsem dostával od něj. Bylo to osmdesát pět korun za gram," dodal.

Hrehor a spol. nakoupili propriety v Pardubicích,
v místním growshopu. Později své „výrobky" posílali do Anglie přes přepravní společnosti - a to vždy pod smyšleným jménem.

„Já jsem trávu do Anglie nevozil," ubezpečoval Matyáš, který přitom za kanálem La Manche několik let žil. „Vozil jsem tam auta, která pak šla do Afriky." Do drogového nápadu prý dával jen peníze. „Šlo mi o kšeft."

Soud přijal jeho verzi, za hlavního viníka uznal Hrehora. Rozsudek zatím není definitivní, protože si odsouzený vzal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.