Dva muži z Náchodska ve věku 52 a 39 let jsou podezřelí, že zneužívali finanční tísně lidí, kteří se chtěli domoci vrácení peněz od dlužníků. Policisté zjistili, že muži spolupracovali se čtyřčlennou skupinou falešných vymahačů, kteří byli zadrženi už na začátku června, a navzájem si předávali klienty.

Podle policejní mluvčí Ivany Ježkové tři muži a jedna žena pod příslibem vymožení pohledávek vylákali z poškozených podnikatelů vysoké částky. Když jim některý podnikatel přestal platit, protože zjistil, že jeho pohledávky nevymáhají, zkontaktovali ho jejich dva spolupracovníci a tvrdili mu, že o jeho problémech vědí a že mu pomohou.

„Řekli mu, že původní pohledávku nejen vymůžou, ale že se postarají o to, aby mu zálohy za neodvedenou práci byly vyplaceny zpět," uvedla mluvčí. Podle ní řada podnikatelů, jejichž škoda už byla mnohdy několikanásobně vyšší než původní pohledávka, přistoupila i na tuto nabídku, takže se jejich situace ještě zhoršila. „Poškození neměli šanci tyto praktiky prohlédnout," upozornila Ivana Ježková. Soud na oba muže uvalil vazbu.

Kriminalisté vyšetřují už 12 případů, při kterých falešní vymahači připravili své oběti o částku převyšující celkem dva miliony korun, škoda však bude zřejmě ještě vyšší. Policie obviněným zabavila auto Mercedes-Benz pro případné odškodnění podvedených lidí.