Podpis návštěvníka

Rychnovští policisté se právě v těchto dnech, před zimou, na kterou se do rekreačních oblastí stahují pobudové a zloději, vydávají na kontroly objektů v chatařských koloniích. Majitelům zde nechají informační lístek, kde vše vysvětlují a případně upozorňují na nebezpečí. Podpis v podobě rozbitého okna, zámku či něčeho ukradeného je pak jasným znamením nevítané návštěvy. Aby jich v regionu bylo co nejméně, mají zajistit právě i tyto kontroly.
„Rychnovské hlídky dosud zkontrolovaly majetek chalupářů a chatařů kolonií ve Slatině nad Zdobnicí, Přímu, Bělé, Liberku a dalších místech jejich teritoria. Policisté žádné narušení nezaregistrovali a zároveň se shodli na tom, že chaty a chalupy jsou zajištěné v rámci možností majitelů,“ uvedla tisková mluvčí rychnovské Policie ČR Alena Kacálková. Podobné kontroly, jejichž smyslem je zkontrolovat zabezpečení objektů proti zlodějům, se budou ještě opakovat. V blížící se zimní sezoně totiž zůstává řada chalup a chat až do jarních měsíců opuštěná.


Okna a dveře

Při zajištění rekreačních objektů by majitelé měli klást důraz především na zabezpečení okenic a vstupních dveří. „Součástí prevence proti zlodějům, kteří vyhledávají tyto objekty, je i kontrola samotnými majiteli. Už je zažité, že jakmile někdo z nich přijede do kolonie, automaticky vizuálně zkontroluje chaty sousedů, zda je vše v pořádku,“ upozorňuje Alena Kacálková.
Vedoucí rychnovského policejního obvodu Michal Hirka doplnil, že zkontrolovali kolem 50 objektů a jejich návštěvu v nejbližších dnech mohou očekávat majitelé chat na druhé straně rychnovské oblasti. Potvrdil, že při těchto akcích využívají psovody.

Rekreační objekty

Chalupáři a chataři chraňte si svůj majetek


Zima se nezadržitelně blíží a váš rekreační objekt zůstane většinu času v tomto období opuštěný. A to je příležitost pro zloděje. Každý rok v tomto období jim nastávají žně. Nedejte jim příležitost a chraňte svoji “chaloupku”.
Pachatelé si většinou vybírají rekreační objekty osamocené. Kolonie chat je bezpečnější, ale ani zde si chataři nemohou být v průběhu roku jisti. Krade se úroda, nářadí a cennější věci. '
Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou jako u všech objektů okna, prosklené plochy a dveře.

Co podniknout?

· Určitě se vyplatí instalace EZS. Jiné možnosti máme, je-li v objektu elektrorozvodná síť (230V) či je zde zavedený telefon. Jiná elektronická zařízení využijeme, jde-li o objekt úplně odříznutý od civilizace. Zabezpečovací firmy, které se sdružují v Asociace technických bezpečnostních služeb, nabízejí celou řadu výrobků (čidla, radiové ústředny) na splátky, k pronájmu či k zakoupení ve všech cenových relacích (řádově stovky až tisíce korun).

· Každá pojišťovna při sjednání pojištění má ve svých pojistných podmínkách pasáž o nejnutnější zabezpečovací technice, kterou vyžaduje. Většinou pojišťovny předepisují mechanické zábranné prostředky, u luxusních rekreačních objektů je vyžadována i EZS, elektrická požární signalizace a připojení na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury.

Činnost Policie České republiky:

Policie ČR provádí preventivní obchůzky a kontrolu objektů. Policejní preventisté nabízejí občanům nejrůznější publikace, skládačky a videokazety a radí chatařům se zabezpečením. Jste-li přesto vykradeni

Platí následující zásady:
- nevstupovat do objektu, může tam být ještě pachatel
- přivolat Policii ČR
- neuklízet po zlodějích
- vše důležité uvést do policejního protokolu
- je vhodné mít fotodokumentaci cenných věcí, zapsaná výrobní čísla výrobků a nářadí pro pozdější jednání s pojišťovnou
- objekt zazimovat, odvést z objektu drahé nářadí, horská kola a další cennosti.

To, jaká zvolíte zabezpečovací opatření, záleží na tom, kde se objekt nachází. Je-li na samotě, je vhodné použít nadstandardní mechanické zabezpečovací prostředky. Někdy můžou i jako kontraproduktivní. Zde doporučujeme využití skrytých detektorů s přenosem informace (radiovou cestou) k nejbližšímu sousedovi, který vyrozumí policii, aby provedla zákrok.
V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod. Při překonávání těchto zábran dělá zloděj většinou hluk a v kolonii může někdo zareagovat na tuto činnost nebo na poplachový signál z instalované elektrické zabezpečovací signalizace (EZS) a přivolat bezpečnostní agenturu či policii.