Vidina příjemně stráveného večera se pro kdekoho pojí s půllitrem piva či sklenkou vína… Hříšníci z řad mladistvých často doufají, že jim „to“ pro jednou projde.

V Polici nad Metují to však těsně před začátkem prázdnin několika mladistvým neprošlo. V rámci bezpečnostní akce se zaměřením na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let, které se zúčastnily hlídka Policie České republiky Obvodního oddělení Police nad Metují a hlídka Městské policie města Police nad Metují, muži zákona provedli kontrolu předem vytipovaných objektů, kde se mládež schází a kde byl předpoklad porušení zákona o zákazu podávání alkoholu mladistvým.

Při kontrole policisté v jednom z místních podniků porušení tohoto zákona zjistili. Zkontrolovali postupně šest žáků osmé a deváté třídy. „Mládenci se museli podrobit orientační dechové zkoušce na požití alkoholu přístrojem Dräger. Čtyřikrát přístroj ukázal vyšší než nulovou hodnotu,“ uvedl podpraporčík Jiří Sýkora. Jak dodal, provinilce si do své péče k dalšímu řešení převzali strážníci Městské policie Police nad Metují. Uskutečněná akce byla spíše preventivního charakteru a policisté zdejšího oddělení v nich hodlají pokračovat i v nadcházející letní sezóně.

Obdobná akce před začátkem prázdnin proběhla také v Červeném Kostelci. I zde se policisté zaměřili na podávání alkoholu mladistvým. „Tato akce dopadla dobře, neboť nebyl odhalen žádný mladistvý hříšník, který by požil alkohol,“ uvedl podpraporčík Radovan Šinták.

Náchodští policisté si rovněž dovolují nabádat k dozoru rodiče těch, u kterých věková hranice doposud nepřekročila osmnáctý věk života, a kteří by se měli dle zákona zdržet požití jakéhokoliv alkoholického nápoje a jiných návykových látek. „Období prázdnin je pro mnohé z dětí ve znamení dobrodružství, leč zážitky spojené s alkoholem nebo drogami nemusí vždy přinést jen zábavu. Zážitek ve spojitosti s opilostí nebo drogovými pokusy může skončit – mnohdy hlavně také skončí – i velkými nepříjemnostmi,“ uvádí podpraporčík Jakub Vacek.

„Je mi 17 let a alkohol občas piju. Většinou s kamarády v hospodě. Vždy mi ho objedná některý z dospělých kamarádů. Číšníci vidí, že ho pak piju já, ale nikdy nic neříkají,“ svěřil se nám student, který po prázdninách nastoupí do druhého ročníku jednoho z učilišť na Náchodsku. „Nepiju nic tvrdého, většinou pivo. Dávám si pravidelně tak čtyři, pět kousků,“ dodává. Jak posléze přiznává, potyčku s policisty právě kvůli pití alkoholu má již jednou za sebou. „Byl to průser. Od té doby si už dávám pozor. Jak? Kupujeme si s kamarády pivo v obchodě a jdeme si ho vypít někam pryč, aby nás nikdo neviděl,“ přiznává sedmnáctiletý mladík.

Jak nám řekla Jana Pecoldová, tisková mluvčí náchodských policistů, akce zaměřené na kontrolu podávání alkoholu mladistvým budou na Náchodsku probíhat i nadále. Kdy přesně – to je tajné.

„Ten, kdo podává osobě mladší 18 let alkohol, se dopouští trestného činu, za který mu může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok,“ uvedla Jana Pecoldová.