Ke skutku došlo 6. června 2007 asi hodinu po půlnoci v chodbě jednoho broumovského domu. „Aktivním úmyslným jednáním spočívajícím ve vlečení těla poškozené po schodech hlavou napřed a obličejem vzhůru při opakovaných nárazech týlem hlavy o schody nebo nejméně jedním pasivním nárazem hlavy do betonové podlahy z výše 30 až 40 centimetrů zavinil těžké zranění poškozené,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Zhmoždění hlavy, otok mozku a fraktura lebky s krvácením do mozku skončily tragicky. I přes hospitalizaci v broumovské nemocnici a poté i v královéhradecké fakultní nemocnici žena 13. října 2007 zemřela, aniž by od osudného dne nabyla vědomí.

Obžalovaný Daniš u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení na policii uvedl, že v den, kdy došlo ke skutku, oslavoval s přáteli své 25. narozeniny. Když v bytě svých známých, kde se popíjelo, došel alkohol, vydal se s jedním z přítomných na nákup nového pití. Cestou potkali paní, která hledala svou kamarádku, jež měla bydlet poblíž domu, kde Daniš se svými přáteli oslavoval. Dovedl ji do bytu svých známých, kde si žena s nimi měla dát skleničku a pak odejít. Na chodbě domu, kde bylo schodiště, světlo nefungovalo, proto ženu doprovodil. Najednou prý Daniš uslyšel ránu.

„Ležela na schodech čelem k zemi, se mnou nekomunikovala. Byl z ní cítit alkohol. Pomohl jsem jí postavit se,“ četl z policejních spisů předseda senátu Jiří Vacek. Pak se Daniš měl vrátit zpět do bytu, když uslyšel druhou ránu. „Ležela opět na zemi, z hlavy jí tekla krev,“ tvrdil na policii obžalovaný s tím, že zraněnou ženu poté odtáhl před dům. Když jeho známí přivolali zdravotnickou pomoc a přijela policie, Daniš z místa utekl. „Bál jsem se, protože na mě bylo vyhlášeno pátrání,“ řekl.

Odlišně vypovídali u soudu svědci. Podle nich měl Daniš poškozené ženě vzít peněženku a odcizit z ní peníze a doklady. Prázdnou peněženku pak zahodil. Někteří svědci obžalovaného také viděli, jak poškozené zvedl za vlasy hlavu a zhruba ze 40 centimetrů ji pustil na betonovou podlahu. Kromě toho Daniš zraněnou ženu chtěl odtáhnout do sklepa, čemuž svědci zabránili.

Obžalovanému Robertu Danišovi, který byl v minulosti již několikrát trestán, hrozí 10 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.