Litvy a následně i celkovým padělkem litevského řidičského průkazu.

„Ačkoliv byly padělky velmi kvalitní, neunikly pozornosti policisty, který je předal k podrobnému přezkoumání specialistům na odhalování padělaných a pozměněných dokladů a úředních listi,“ informovala nás o případu tisková mluvčí Oblastní ředitelství služby cizinecké policie Ivana Ježková, a dodala, že se opět potvrdilo, že policisté cizinecké policie v tomto oboru drží úspěšně krok s padělatelskými dílnami, které jsou rozesety po celé Evropě.

„Podrobným zkoumáním za pomocí speciální techniky policisté zjistili, že v občanském průkazu i v cestovním pasu jsou změněny identifikační údaje osoby a vyměněny fotografie a řidičský průkaz je kompletním padělkem. Dále pak v Schengenském informačním systému zjistili, že po cestovním dokladu bylo vyhlášeno pátrání,“ pokračovala Ivana Ježková.

Při osobní prohlídce našli policisté u cizince jeho pravý a platný cestovní doklad ovšem bez potřebného víza, které by ho opravňovalo k pobytu v České republice. Jediné platné vízum, které muž měl, bylo pouze pro pobyt v Polsku.

Po provedení prvotních úkonů byl muž zajištěn a daktyloskopován v systému AFIS. Díky tomuto on-line scanneru policisté zjistili, že mu bylo v minulosti již dvakrát uloženo správní vyhoštění a to jednou od roku 2004 do roku 2007, podruhé pak od roku 2007 do roku 2010.

„Bylo tedy zřejmé, že se cizinec kromě toho, že užívá padělané doklady jako pravé, dopouští i trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodala.

Následující den byl převezen k Okresnímu soudu v Náchodě, kde mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání sedmi měsíců s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Zároveň muž odešel od soudu se soudním vyhoštěním z České republiky po dobu 2,5 let. „Vzhledem k tomu, že se soud konal prakticky v bezprostřední blízkosti státní hranice s Polskem, nařídil soudce muži, že musí naší republiku opustit do dvou hodin,“ doplnila k případu Ivana Ježková.