Kamarádi trojici, která se u soudu zpovídá z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, podrželi. Známý jim „podřezával” větev.

Chtěl si zařídit dílnu, vznikla z toho malá pěstírna

Bečička a Holub se zločinu měli dopustit tím, že od poloviny roku 2010 do konce letošního února pěstovali ve stodole v obci Líšnice na Orlickoústecku konopí, které poté velmi dobře zpeněžili. Aby měli lepší výnos, zřídili si zde malou hydroponní pěstírnu vybavenou lampami, vzduchotechnikou a filtry, kde se jim za půl roku podařilo vypěstovat dvě a půl kila „trávy.” Při její prodejní ceně, 250 korun za gram, si tak mohli teoreticky vydělat až 625 tisíc korun. Velkou část svého „výpěstku” ale použili pro vlastní potřebu, či ji rozdali kamarádům. Přesto si podle obžaloby měli přijít přibližně na sto tisíc korun.

Bečička u soudu uvedl, že konopí sice pěstoval, ale neprodával. „Velkou část jsem použil k léčebným účelům. Nicméně jsem z toho část zhulil a další rozdal kamarádům. Nikdy jsem za to ale peníze nechtěl,” řekl Bečička a dodal, že část konopí pěstoval venku, po delší době měl však možnost postavit si dílnu a byt ve stodole v Líšnici. „Když už tam byla natažená elektrika, dohodli jsme se s Holubem, že tam začneme pěstovat i trávu,” poznamenal.

Jeho výpověď před soudem byla ale diametrálně odlišná s tou, kterou učinil na policii. Zde popsal, jak se naučil konopí pěstovat od svého „guru,” obžalovaného Stojky, který se touto „zahradničinou” zabýval již od roku 2006 ve svém bytě v Žacléři. Právě v něm měl Bečičkovi prodat několik gramů marihuany. Svůj odklon od původní verze vysvětlil Bečička tím, že byl pod značným tlakem jak od vyšetřujících policistů, tak i od státního zástupce.

„Nevím, neznám, nic jsem neviděl”

U soudu včera vypovídali dva kamarádi obžalované trojice. Oba uvedli, že sice s mladíky často „hulili” a navštěvovali se, ale nikdy od nich žádnou marihuanu nekoupili. „Byla tam vždy na stole, a tak jsem si bral, ale nikdo z nich mi ji neprodával ani nedával. O pěstování také nic nevím,” řekl jeden z nich.

Naopak jeden z vyslechnutých známých uvedl, že si od trojice sem tam nějakou marihuanu koupil. „Byla v pytlíčku. za gram si účtovali 250 korun. Takhle to bylo dohromady asi ve třiceti případech,” řekl u soudu jejich známý a dodal, že viděl i pár lidí, kteří si od „pěstitelů” také drogu kupovali.

V případě uznání viny hrozí Bečičkovi a Stojkovi až 12 let. Holub, který měl marihuanu jen prodávat, může ve vězení strávit až deset let.

(Petr Vaňous)