Vzal ho sebou na dovolenou do Chorvatska. To by nebylo nic divného. Byli přece kamarádi a také obchodní partneři. Jenže v prázdninové zemi se nekonala žádná idylka. Tedy pro jednoho z nich.

Josef Brožek, podnikatel 
a vysokoškolský pedagog 
z Pardubic, si i tady udělal ze svého souputníka otroka. I proto je nyní obžalován 
z obchodu s lidmi a stojí před Krajským soudem
v Hradci Králové. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí až desetiletý trest.

Proces byl včera odročen, pokračovat bude na začátku září. Vypovídat bude i poškozený, který to v první den líčení v přítomnosti svého trýznitele odmítl. Kvůli Brožkově jednání trpí podle znalců posttraumatickou stresovou poruchou.

Mluvil však při výsleších na policii, kde popisoval i chorvatskou „dovolenou" „Musel jsem hlídat psy. Chodil jsem na pláž, kde jsem fotil polonahé ženy. 
A musel jsem balit ženy 
na večer," vykládal.

Vedle toho prý musel během tohoto „volna" také klasicky pracovat na firemních záležitostech. To už byl pouhým zaměstnancem, společnost zabývající se reklamou přitom oba muži zakládali společně. Byli jednatelé.

Jenže postupně se začaly projevovat jejich povahy, které popsali i znalci. Brožek je dominantní typ, naproti tomu jeho společník submisivní. Asi i proto přistoupil na Brožkovy způsoby.

„Zesměšňoval ho, říkal mu Zdenička. Sice spolu podnikali, ale snažil se mu dokazovat, že je pán a on 
v podstatě jen pes," charakterizoval vztah státní zástupce  Milan Šimek, jenž připravoval na proces soudní spis.

Poškozený postupně přestal brát za svoji práci peníze (přitom dělal až 14 hodin denně ve firmě nebo na například na Brožkově zahradě), což potvrdili i někteří svědci. Místo toho dostával pokuty. „Byly fingované, zaplatil jsem na nich asi 200 tisíc korun," prohlásil při vyšetřování případu, který se měl táhnout od začátku roku 2014 do loňského jara.

Obžalovaný navíc podle státního zástupce donutil svou oběť podepsat dvě směnky – a to v celkové výši 20 milionů korun. Právě tyto dokumenty ho držely v šachu, Brožek mu totiž vyhrožoval, že kvůli němu přijde jeho rodina 
o bydlení.

Zajímavostí je, že se Brožek k chování vlastně přiznal. Nepovažuje se však za novodobého otrokáře. Kamaráda prý jen chránil, měl totiž podle něj finanční problémy.

Začalo to na matematických soutěžích
Nyní osmadvacetiletý Josef Brožek a jeho souputník, kterého si měl podle obžaloby zotročit, se znají dlouhá léta. Poprvé se potkali ještě na základní škole, na matematické olympiádě. Poté spolu studovali střední odborné učiliště v Přelouči. Už tady vznikla myšlenka, že by spolu mohli podnikat.
Vrhli se do oblasti reklamy, Brožek byl navíc vysokoškolským pedagogem. Nejprve byli společníci, oba zastávali post jednatele firmy. Později se však stal podle žalobce poškozený muž zaměstnancem. Jenže ne klasickým – za svou práci nebral peníze…