Okrást šestaosmdesátiletou ženu se nestyděli dva muži ve Valdicích na Jičínsku. Nejdříve jeden z nich důchodkyni před domem, kde žije, oslovil s tím, že jí přivezl deky, za které nemusí nic platit. Lákavé nabídce nešlo odolat, a tak penzistka krátce nato muže pozvala dovnitř.

„Počítala s tím, že deky pouze uloží v pokoji a muž poté odejde. Zmýlila se. Neznámý se hned začal vyptávat, kde má kuchyň, aby si mohla zboží vyzkoušet a zjistit, zda nebude mít na deky alergii. Mezitím přišel do domu druhý muž, který důvěřivé ženě pro změnu přinesl dva tisíce korun z důchodového pojištění. A jak to v takových případech bývá, měl u sebe pouze pětitisícovou bankovku. Žena ochotně vyndala z kapsy obálku, ve které měla veškeré úspory, odpočítala patřičný obnos a ten mu předala. V tu chvíli i druhý muž vytáhl pětitisícovou bankovku s tím, že jí také nese dva tisíce z důchodového pojištění. A tak i jemu vrátila tři tisíce korun. Nakonec oba podvodníci důchodkyni řekli, že je čas, aby si deky vyzkoušela. V okamžiku, kdy si lehla, začal jí jeden z mužů přikrývat a přitom jí z kapsy odcizil obálku s penězi. Poté oba z domu odešli. Až po jejich odchodu žena zjistila, že je o několik tisíc korun chudší“ popsala mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Trojici lupičů čeká soud

Někteří nepoctivci se neštítí použít i hrubého násilí na starých lidech. Patří k nim tři muži ve věku 22, 28 a 33 let. V jedné pardubické restauraci se nejprve dali do řeči s pětasedmdesátiletým důchodcem. Když jim řekl, že bydlí v Polabinách, v hlavách trojice se zrodil plán, že ho okradou. Kolem půlnoci muže napadli v ulici Hradecká. „Staršího pána někdo zezadu udeřil do hlavy, a když upadl na zem, násilník mu odcizil finanční hotovost a osobní doklady. Okradený se potom zvedl ze země a šel událost oznámit na policii,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Policistům se povedený trojlístek podařilo během dvou hodin zadržet. „Za trestný čin loupež jim hrozí až deset let odnětí svobody,“ dodala policejní mluvčí Markéta Janovská.

Pomohou jako kurýři prevence

Východočeští policisté se snaží důvěřivé starší lidi před nepoctivci varovat. Připojili se k projektu Senioři sobě, který vznikl u jihomoravských kolegů.
„Smyslem projektu je šíření prevence kriminality cestou ’kurýrů prevence‘. Nejohroženějšími skupinami seniorů jsou ti, kteří žijí osaměle, mají závažnější zdravotní hendikep a neúčastní se běžných preventivních akcí policie. Právě ty, z řad svých sousedů a známých, budou kurýři prevence oslovovat a upozorňovat je na nebezpečí podvodných nabídek. Všichni oslovení zájemci jsou kromě informací vybaveni taškou s řadou letáků, publikací, samolepek a retroreflexních prvků,“ přiblížila projekt mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Lenka Burýšková.

Rovněž v Pardubickém kraji muži zákona besedují se staršími lidmi. Informují je o úskalích, která je mohou v běžném životě potkat ze strany různých podvodníků, kapsářů či násilníků.