Před účastníky hlavního líčení se postupně odvíjejí detaily smutného příběhu, jehož součástí je nezvládnutý rozchod rodičů a velmi těžké psychické následky, kterými dodnes trpí děti.

Podle obžaloby otec syny nepřiměřeně fyzicky trestal, a když od něj manželka odešla, nutil je, aby o ní říkali, že jim dává drogy, a tvrdil jim, že je šamanka a usiluje o jejich život. Chlapci jeho názory přejali, ale celá situace se velmi vážně odrazila na jejich psychickém stavu.

Jeho bývalá žena vypověděla, že se po rozchodu domluvili na střídavé péči. „Už po krátké době jsem však zjistila, že je začíná vydírat," řekla u soudu. Vypověděla, že muž od ní děti postupně zcela izoloval a přestal je posílat do školy. Vše dospělo až k tomu, že děti samy začaly setkání s matkou odmítat.

Muž na bývalou manželku dokonce podal trestní oznámení a děti přivedl do zařízení pro ohrožené děti, aby si vymohl, že zůstanou jen v jeho péči. Tam však došlo k obratu a obviněn byl nakonec on.

Muž svou vinu odmítá. Trvá na tom, že jeho bývalá žena provozovala šamanské praktiky a celý případ spolu se svým druhem, který je policista, zmanipulovala.

Mezi svědky, kteří vypovídali před soudem, byla například ředitelka školy, do níž chlapci chodili. Řekla, že učitelé si všimli, že když má jeden ze synů jít k matce, je často nemocný. „Koncem roku se jeho stav zhoršil. Bodal se kružítkem do ruky a mlátil se pravítkem do hlavy," uvedla ředitelka.

Podle ní obžalovaný ve škole mluvil o bývalé ženě jako o čarodějnici a tvrdil, že se zabývá magií. Matku dětí prý znala jako milou a vstřícnou, později však vypadala velmi utrápeně, plakala a stěžovala si, že manžel nedodržuje střídavou péči.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechem dalších svědků.