V pátek dopoledne by Petr Mráka, předseda senátu krajského soudu, rád rozhodl v ostře sledovaném případu. „Neočekávám, že by soud vynesl jiný rozsudek, než byl ten první," řekl na chodbě před síní Jiří Teryngel, obhájce Pavla Koblížka.

Naopak státní zástupkyně Lenka Faltusová navrhla překvalifikovat zločin z pokusu o zabití na pokus o vraždu. V tom případě by Koblížkovi hrozilo až dvacetileté vězení.

Na podzim minulého roku  byl však bývalý policista osvobozen. Soud uznal, že střílel v sebeobraně, byl v ohrožení života, a proto použil svou legálně drženou pistoli. Vrchní soud v Praze však vyhověl odvolání státního zástupce a zmocněnce poškozených a nařídil další proces v Hradci.

Koblížek je obžalován
z pokusu o zabití, zastřelil totiž jedenadvacetiletého Radka Svobodu a jeho bratra zranil. Muži se dostali do konfliktu těsně před Vánoci 2014 před diskotékou Stodola ve Vysokém Mýtě, kde dělali bratři ochranku.

Mlátili ho?

Zásadní částí obnoveného líčení jsou opětovné výslechy některých svědků. Například jde o staršího muže, který už na policii a při prvním líčení popisoval, co viděl z okna ložnice.

„Víte, jaké je dnes datum," zeptal se ho Koblížkův obhájce. „Devátého," odvětil svědek. „Tak totiž lékaři zkouší stařeckou demenci," vysvětlil právník neobvyklý dotaz. Vrchní soud totiž zadal hradeckému, aby se zabýval i možností, že tento svědek trpí nemocí seniorů.

Muž odpověděl správně a pak znovu vykládal, co sledoval. „Nejdřív jsem slyšel nějaké rány. Tak jsem vstal a šel k oknu. Viděl jsem běžet jednoho muže a za ním dva. Asi po padesáti, šedesáti metrech ho doběhli a začali ho mlátit. Jeden křičel: Jestli ho zastřelíš, tak tě zabiju!" vypovídal včera u soudu. „Mlátit ho nepřestali a pak jsem slyšel další dva výstřely," pokračoval.

Podle něj pak přiběhl ke konfliktu další muž, což byl nejstarší bratr. Za nějakou dobu dorazila záchranka a také policisté.

Svobodovi seděli i včera 
v lavicích v soudní síni a poslouchali výpovědi svědků. Tato je velmi rozlítila.
„K čemu bych se vyjadřoval, dědek kecá," odmítl jeden 
z nich žádost o rozhovor. „Pořád se koukal na Teryngela," naznačil poté, že byl svědek v kontaktu s obhájcem obžalovaného.

Fyzický kontakt mezi ochrankou, který měl vzniknout poté, co Koblížka a jeho kumpány nepustili zadarmo na diskotéku, je klíčovým momentem. Bratři tvrdí, že expolicista střílel 
z větší vzdálenosti (tedy chladnokrevně), on trvá 
na sebeobraně. Byl prý 
v ohrožení života.

Při prvním rozsudku soud uznal jeho verzi. Jak to bude napodruhé?

Novinka: Zabitý měl syna, jeho matka se přihlásila o finanční odškodnění
Při minulém líčení o tom nikdo nevěděl. Ale zabitý jedenadvacetiletý Radek Svoboda měl syna – a jeho matka se nyní přihlásila o finanční odškodnění. Pro syna by ráda 300 tisíc korun, pro sebe poloviční sumu.
„Jsem ochoten zaplatit," reagoval včera Pavel Koblížek na začátku líčení. Tento požadavek byl totiž první věcí, kterou soud vedený Petrem Mrákou řešil.
Žena se přihlásila až nyní proto, že otcovství nejprve řešil Okresní soud v Chrudimi. V době prvního procesu (vloni na podzim) ještě neměla rozsudek v ruce.