Sídlištní zloději řádí na Moravském Předměstí

Nad gangem sídlištních zlodějů se v krajské metropoli stahují mračna. Poslední pokus krást v panelovém domě, který se odehrál ve čtvrtek v ulici Jana Masaryka, jim nevyšel. Kriminalisté tak mají první indicii, která by mohla vést k jejich polapení. „Noční fantom“ však beze stopy řádí dál. Po odmlce si na své konto připsal další tři vyloupené byty.

„Sídlištní zloději zřejmě nejdříve zvoní na zvonky, aby zjistili, ve kterých bytech nikdo není. Obyvatelka jedné z domácností však spala a zvuku, který sotva slyšela, nevěnovala pozornost. Vzbudila se teprve po příchodu neznámých mužů, které vyrušila hlasitým křikem,“ popsala policejní mluvčí Anna Pešavová.

Svědkové zahlédli dva až tři podezřelé muže, jak nasedají ve čtvrtek kolem jedenácté hodiny dopoledne do osobního auta zahraniční poznávací značky, zaparkovaného v Kejzlarově ulici. „Policie žádá svědky o další informace, které by vedly k upřesnění popisu pachatelů,“ uvedla Anna Pešavová.

Sídlištní zloději už mají na svém kontě 32 vloupání a škodu přes 4,15 milionu korun. Zaměřují se hlavně na šperky a peníze.


Noční fantom vykrádá byty, zatímco spíte

Po více než dvouměsíční „prázdninové“ pauze se vrátil na hradeckou kriminální scénu také noční vykradač bytů. A ve velkém stylu. Za jednu noc stihl navštívit tři domácnosti.

„Scénář vloupání je stále stejný. Jedná se pravděpodobně o další tři případy ze série nyní již patnácti vykradených bytů,“ uvedla mluvčí Anna Pešavová. A dodala, že celkem už noční fantom ukradl 240 tisíc korun.

„Zloděj úřaduje zásadně v noci. Využívá toho, že si spousta lidí stále vstupní dveře nezamyká, pouze je zabouchne. Otevře si, prohledá pokoje, ve kterých nikdo nespí, a zase v tichosti odejde,“ vysvětlila jeho taktiku.

Nezvanému hostovi navíc lidé práci mnohdy velmi usnadňují. Kabelky a peněženky nechávají „naservírované“ zloději přímo pod nos na botnících za dveřmi.

Pro velký úlovek si došel lapka v noci z neděle na pondělí do ulice Pod Zámečkem, i když při tom nevídaně riskoval. Výjimečně prohledal celý byt kromě ložnice a odnesl si přes 41 tisíc korun. Na téže adrese se ještě v dalším bytě stavil pro tři tisícovky.

„Stejnou noc zloděj stihl krást v ulici Pod Strání, kde si ze tří peněženek přivlastnil více než dvanáct tisíc korun. Okradená obyvatelka bytu zjistila, že nemá peníze, až když chtěla zaplatit nákup,“ řekla mluvčí.

LENKA KAŠPAROVÁ