Kam si lidé bydlící v panelových a cihlových činžovních domech ukládají věci, co neslouží běžné denní potřebě? Každý ví, a bohužel i zloději, že do sklepních kójí. Ať si majitelé sklepní prostory zajistí sebedůkladněji, vždy se najde někdo z domu, kdo přístup ke kójím zapomene zamknout nebo dovnitř pustí osobu, která tam nepatří.

Policisté proto každou chvíli evidují nahlášená vloupání do kójí a s nimi spojené krádeže uskladněných věcí. Jen se v závislosti na počasí mění předměty, které si odtud zloději odnášejí. Během uplynulého víkendu policisté zaznamenali vloupání do sklepních kójí hned dvakrát.

K oběma případům došlo v Náchodě. Pachatel pokaždé vnikl do sklepních prostor, překonal zámek kóje a pak kradl. V těchto případech odcizil dámské jízdní kolo, dětskou autosedačku a další sportovní vybavení na cyklistiku. Po pachateli, kterému hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, policisté pátrají. „Jako nejlepší prevenci takových krádeží doporučujeme důsledné uzamykání společných prostor domu a nevpouštění žádných cizích lidí na zazvonění,“ varovala tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová s tím, že proti násilnému vniknutí se však nelze ubránit nikdy.

Policisté dále doporučují v případě již zjištěné krádeže do kóje vůbec nevstupovat, zabránit přístupu dalších cizích lidí, aby mohli policisté zajistit případné stopy, které mohou napomoci odhalit pachatele. Je také dobré mít v kójích uložené věci vyfotografované, uschované pořizovací doklady a faktury pro doložení způsobené škody a jednání s pojišťovnou.