Podle obžaloby se bývalý český občan Karel Strümpf, který se tehdy ještě jmenoval Taube, a jeho komplic Martin Bohuněk dohodli, že Bohuněk za 1,5 milionu korun unese Strümpfa a dalšího muže. Chtěli, aby policie z únosu obvinila podnikatelku, s níž měl Strümpf obchodní spory.

V lednu 2012 únosci naložili oba muže v Litomyšli do aut a odvezli je do Prahy, kde je několik dní drželi. Po propuštění jim prý Strümpf předal jako zálohu sto tisíc korun a událost ohlásil policii.

Krajský soud v případu rozhodoval už loni. Bohuněk byl odsouzen k tříletému vězení, Strümpf dostal trest ve výši 5,5 roku. Vinu však popřel a proti rozsudku se odvolal. Odvolací soud rozhodl, že se případ vrátí do Hradce Králové.

Muži v kuklách

Strümpf od začátku trval na svém. „Nic jsem nevymyslel, nekonspiroval a neorganizoval," prohlásil u soudu.

Tvrdil, že když přijel z Rakouska do Česka za dcerou, požádal ho známý o půjčku a jako zástavu mu nabídl dům v Litomyšli. Při prohlídce domu je však napadli muži v kuklách a v kufru auta je odvezli do Prahy, kde je věznili. Tak se prý poprvé setkal s Bohuňkem, který mu oznámil, že za jeho únos dostane deset milionů. Druhého muže prý únosci po dvou dnech propustili, on však policii nic neohlásil. Strümpf tvrdil, že ho bili a hrozili mu, že ho rozřežou na kusy. Sedmý den se mu podařilo uprchnout a vše ohlásit policii.

Svědek nepromluvil

V lednu u soudu vystoupil svědek, který měl podle Strümpfa zcela zvrátit dosavadní soudní jednání a dokázat Strümpfovu nevinu. Muž mu prý napsal, že byl v cele s Bohuňkem, a ten se mu přiznal, „jak to ve skutečnosti bylo". U soudu však oznámil, že vypovídat nebude.

Strümpf si také stěžoval, že v době, kdy byl ve vazbě, skupina lidí zastrašovala jeho dceru a převedla na sebe jeho společnost. Stejní lidé si prý na sebe začali převádět i jeho nemovitosti.

Krajský soud případ projednával dlouho a důkladně. Rozsudek chtěl vynést na konci května, ale verdikt nezazněl, protože soudci se na základě závěrečného návrhu obhajoby rozhodli ještě doplnit dokazování.

Včera dopoledne konečně padlo rozhodnutí,. Soud setrval na názoru, že Strümpf zorganizoval zvlášť závažný zločin zbavení osobní svobody. Obžalovaný se proti rozsudku na místě odvolal.