Jen těžko se v úterý u Okresního soudu v Hradci Králové vracel v myšlenkách do 18. září loňského roku pětapadesátiletý muž, který v tento den přišel během pár vteřin o pětiletého syna. Zardousila ho smečka psů. K nešťastné události došlo na zahradě v Lužci nad Cidlinou.

Také ČTĚTE: Psí zabijáci. Dalo se tragédii zabránit?

„Zhroutil se mi celý svět. Byl moje všechno a rád bych vrátil zpět čas," soukal ze sebe muž, který je spolu s devětadvacetiletým majitelem psí smečky Pavlem Hornou viněn z usmrcení z nedbalosti. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až šestiletý trest. Matka dítěte navíc žádá odškodné ve výši 3 miliony korun.

„Vše se to seběhlo strašně rychle. Většinu času jsem byl se synem. Na chvilku jsem ho však ztratil z dohledu, ale nepředpokládal jsem, že by k něčemu tak hroznému mohlo dojít. Syn byl od mala na psy zvyklý," uvedl otec, který se přes čtyřicet let věnuje kynologii a rukama mu prošla celá řádka psů.

„Ti psi u pana Horny jsem dlouhodobě sledoval a nikdy by mě nenapadlo, že by syna napadli. Jen si chtěli hrát," dodal muž, který v osudný den přijel k Pavlu Hornovi vypůjčit si vozík za auto. V tu dobu měl Horna osm psů – tři vlastní a pět jeho přítelkyně.

Podle otce usmrceného dítěte nic nenasvědčovalo tomu, že by se schylovalo k tragédii. „Byla to jen souhra nešťastných náhod a událostí," uvedl otec dítěte s tím, že původně měl do Lužce pro vozík přijet jen na otočku.

OSUDNÉ VTEŘINY

„Docela mě však vytočilo, když jsem zjistil, že pan Horna, ač to slíbil, neměl vozík vůbec připravený. Bylo na něm haraburdí a navíc mu chyběla poznávací značka," uvedl před soudem muž a jen stěží popsal další sled událostí.

„Než pan Horna přijel domů, seděli jsme se synem v autě. Ale on se strašně moc na psy těšil. Když pak Horna přijel, šli jsme všichni spolu dozadu na pozemek pro koště a podložky pod matky," dodal muž. Po celou dobu se ho prý syn držel za ruku a psi kolem nich pobíhali a „vnucovali se".

Když se pak oba muži dali do přípravy vozíku, chlapec je ještě nějakou dobu pozoroval. „Pak mi řekl, že si jde hrát se psi. Pustil jsem ho, ale stále jsem ho pozoroval. A pak přišly ty osudné vteřiny. Z očí jsem chlapce pustil maximálně na dvě minuty. To když jsme šli vozík připojit k autu. To bylo naposledy, kdy jsem syna předtím viděl živého," uvedl otec chlapce, který se v této nestřežené chvilce vydal sám do nitra zahrady, kde v tu dobu pracovali i ukrajinský pomocník majitele psů Voloďa. „Chlapce jsem viděl, ale psi byli od něj daleko. V jednu chvíli se zdálo, že jde ke mně, ale měl jsem moc práce. Kdybych však dvě minuty vydržel na místě, k té tragédii nemuselo dojít," vypověděl u soudu Ukrajinec, který v osudnou chvíli taktéž ztratil chlapce z dohledu.

Teprve po chvíli se po něm začalo pátrat. „Našli jsme ho vzadu na zahradě. Ležel jakoby schoulený do klubíčka. Vypadal, jako, že se něčemu brání. Kolem pobíhali psi, ale nevypadali agresivně. Teprve když jsem přišel blíž, všiml jsem si těch mnohačetných poranění. A to jak na krku, tak i na ručičkách," popisoval se slzami v očích hrůzné okamžiky otec chlapce.

Přivolaní záchranáři se jej ještě čtyřicet minut snažili oživovat, ale marně.

TENKÁ HRANICE

„Vůbec mi nejde do hlavy, jak se to mohlo stát. Podle mě psi nezaútočili úmyslně. Ale syn asi zakopl a upadl. A jak padal, mohl nějak nešťastně vrazit do psů. Ti pak špatně vyhodnotili situaci. U nich je totiž jen tenká hranice mezi obranou a ochranou," uvedl muž.

U soudu vypovídal i majitel psů Pavel Horna. Ten uvedl, že vůbec neví, kde se v osudnou chvíli syn jeho kamaráda pohyboval. „Myslel jsem, že je stále s ním. Ale byl jsem schovaný za vozíkem a nic jsem nepostřehl," uvedl Pavel Horna s tím, že ani on nepředpokládal, že by mohlo dojít k tragédii.

Soudce David Schmuck po úterním jednání soud odročil na 4. dubna za účelem vyslechnutí soudních znalců.