Fröhoaff se podle státní zástupkyně Lenky Faltusové násilného činu dopustil 22. května loňského roku ve Věznici Pardubice, kde si odpykává trest odnětí svobody. „Po předchozí rozepři se spoluvězněm ho v úmyslu usmrtit napadl přiostřeným příborovým nožem s délkou ostří 8,2 centimetru,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že obžalovaný několika údery nožem střední až velké intenzity do levé části hrudníku a krku způsobil napadenému muži těžká zranění, která bezprostředně ohrožovala jeho život. V dalším útoku Fröhoaffovi zabránili spoluvězni.

Vážně zraněný muž nezemřel jen díky včasně poskytnuté lékařské pomoci na místě a poté v Krajské nemocnici Pardubice. Tam se poškozený musel podrobit operačnímu zákroku, při kterém mu mimo jiné byla odstraněna slezina a sešita bránice. Posléze byl poškozený hospitalizován v Nemocnici s poliklinikou Vazební věznice Praha–Pankrác.

Obžalovaný Fröhoaff je zvlášť nebezpečný recidivista. Sám ve středu uvedl, že byl dosud souzen dvanáctkrát. Naposledy byl v květnu 2006 odsouzen v Plzni za vydírání, ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci ke čtyřem letům ve vězení s ostrahou. Celkem má za mřížemi strávit sedm let, neboť mu byl přičten i tříletý podmínečný trest z roku 2003, kdy ho plzeňský krajský soud uznal vinným z pokusu ublížení na zdraví.

Tento trest si Fröhoaff odpykává v pardubickém vězení. Do soudní síně v Hradci Králové ho ve středu přivedla kromě justiční stráže i dvojice těžce oděných policistů s ostře nabitými zbraněmi.

Fröhoaff u soudu vypověděl, že si na osudný okamžik, kdy napadl o deset let staršího spoluvězně, moc nepamatuje. Již dlouhou dobu trpí cukrovkou a vše se mělo odehrát v době, kdy měl záchvat. Tvrdil, že pobírá invalidní důchod, z něhož poškozenému, který byl jeho přítelem, také kupoval jídlo a cigarety. Odmítl však financovat nákup drog. „V pardubické věznici funguje zneužívání drog. Bylo mi vyhrožováno, ať se nepokouším někomu o nich říci,“ vypověděl obžalovaný. Tvrdil, že mu bylo spoluvězni vyhrožováno napadením. Měl strach a požádal o přeložení do jiné věznice, avšak nebylo mu vyhověno.

„Pamatuji se jen, že jsem stál u skříňky. Zahlédl jsem v zrcátku obrysy postavy poškozeného, který měl něco v ruce. Dál už si nic nepamatuji do doby, kdy jsem byl zpacifikován. Mám krátkodobé poruchy paměti,“ uvedl o svém útoku na spoluvězně obžalovaný, který trpí i epilepsií. „Měl jsem ho rád, neměl jsem úmysl ho zabít,“ dodal.

Podle předsedy senátu Luboše Sováka se nepodařilo poškozenému předvolání k soudu doručit. Nepřišli ani další svědci. Hlavní líčení bude odročeno.