V obžalobě stojí, že trestných činů se Čapek dopustil poté, co ve Světlé nad Sázavou přibral do svého vozidla Škoda Felicia Pick–up mladou stopařku. Poblíž obce Bystrá na Havlíčkobrodsku zastavil. Na lesní cestě a přilehlé louce měl v úmyslu dívku znásilnit. Nejdříve poškozenou násilím povalil na zem, zalehl ji a několikrát udeřil do obličeje. Zacpal jí přitom dýchací cesty a začal ji svlékat. „Následně ji začal osahávat a líbat na celém nahém těle, slovně jí hrozil, aby nekřičela, jinak ji zabije,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová s tím, že jen díky aktivnímu odporu napadené k pohlavnímu styku nedošlo.

Obžalovaný poté chtěl dívku usmrtit, aby tak zakryl své předchozí jednání. „Škrtil ji oblečením omotaným kolem krku, zacpával jí nos a ústa a přes obličej jí přehodil část oblečení. Dále ji škrtil rukama a vyhrožoval zabitím,“ popsala Čapkovo jednání státní zástupkyně. „K dokonání činu nedošlo v důsledku aktivního odporu poškozené, vyčerpání obviněného a přemlouvání dívky, aby své jednání nedokončil. Obžalovaný poté vstal a z místa odjel,“ dodala Lenka Faltusová.

Napadená dívka chováním Zdeňka Čapka utrpěla podlitiny v obličeji, na rameni a boku, dále hematomy v okolí očí, otlaky na krku a oděrky po celém těle. „Dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou,“ uvedly včera při hlavním líčení soudní znalkyně v oborech psychiatrie a psychologie.

„Je to pravda. Byl to najednou zkrat v mé hlavě. Nechtěl jsem ji znásilnit, jen osahat,“ reagoval včera u soudu Zdeněk Čapek. Na dotaz předsedy Jiřího Vacka, zda znal věk stopařky, obžalovaný odpověděl: „Nejdříve mi řekla, že jí je čtrnáct, pak tvrdila, že má šestnáct let.“ Čapek také ve své výpovědi svého činu litoval a uvedl, že se chce omluvit jak poškozené, tak jejím rodičům.

Podle soudních znalců obžalovaný trpí sexuální úchylkou, projevující se fetišismem zaměřeným na spodní dámské prádlo a také na osahávání cizích dívek, k nimž nemá žádný vztah. Dokonce měl doma několik set kusů dámského spodního prádla a vyhledával na internetu fotografie spoře oděných žen. Sám se dobrovolně ze sexuální úchylky léčil. Zatímco soudní znalci tvrdili, že při prvním trestném činu znásilnění byly Čapkovy ovládací schopnosti značně potlačeny, při pokusu vraždy byl schopen své jednání plně ovládat.

Krajský soud kromě dvanáctiletého trestu odnětí svobody uložil Zdeňku Čapkovi také ústavní ochrannou sexuologickou­ léčbu.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.