Soudkyně Anna Bímová včera uvedla, že výslech dívky u soudu nedoporučili psychologové a psychiatři. „V této chvíli by to pro ni byl frustrující zážitek a mohla by se u ní ještě víc prohloubit její posttraumatická porucha,” řekla soudkyně a za účasti třech ze čtyř obviněných - jednadvacetiletého Davida Buriana, o rok mladšího Roberta Lakatoše a čtyřiadvaceti-letého Dezidera Cibuli (dvacetiletý Karel Šárközi se ze včerejšího jednání omluvil, pozn. autora), výpověď nezletilé dívky přečetla.

„Nejdřív jsem se svěřila kamarádkám”

„Na ten den bych chtěla co nejdříve zapomenout, ale zážitky se mi pořád vrací. Šla jsem ten den z atletického tréninku, byla již tma a já spěchala domů,” popisovala ve výpovědi dívka události z poloviny listopadu loňského roku. „Šla jsem přes koleje a chtěla zatočit k domu kolem nedaleké hospody, pak to vše začalo,” uvedla dívka s tím, že zpoza rohu se najednou vynořili dva muži a šli k ní. „Nejdřív jsem si jich nevšímala, jen vím, že mluvili romsky. Pak mě najednou chytili za ruce a začali táhnout k nedalekému lesíku,” dodala dívka. Podle ní tam již čekali další tři Romové. „Ti dva mě stále drželi. Další z trojice mi vzal batoh a řval na mě, ať jim dám peníze. Já však na atletiku žádné finance nenosím,” dodala napadená. Když prý útočníci zjistili, že z dívky žádné peníze nedostanou, dostali mladíci zvrácený nápad. „Řekli, že když nemám peníze, tak jim můžu být užitečná i jinak. V tu chvíli mě jeden z nich začal přes bundu osahávat prsa. Pokusil se mi dokonce rozepnout kalhoty, to se mu ale nepovedlo,” stálo ve výpovědi. „Pak jsem jen slyšela, jak se hádají, čí úlovek vlastně jsem. Naštěstí se nedohodli a nechali mě být. Ještě před tím mě povalili na zem a říkali, že jestli to někomu řeknu, zmlátí mě,” uvedla dívka do policejního protokolu s tím, že doma nic ze strachu neřekla, ale ve škole se s celým případem svěřila kamarádkám, které to pak řekly třídní učitelce a rozjelo se pátrání.

„Když vidím Roma, dělá se mi mdlo”

Ve výpovědi také zaznělo, že má napadená dívka velmi velké problémy jít ven mezi lidi. „Vždy když jsem venku a vidím Roma, děla se mi mdlo a všechny ty otřesné zážitky se mi vracejí.”

Rozsudek nad čtveřicí by mohl padnout dnes. Mladíkům hrozí dvanáct let.