„Pracovník, který přišel v úterý 19. ledna ráno do práce, zjistil, že jim někdo ukradl dva zánovní traktory. Stopy vedly prostříhaným a pováleným pletivem, přilehlým fotbalovým hřištěm až na zpevněný terén a silnici táhnoucí se do Polska. Signál z navigace, kterou byly stroje vybaveny, ukazoval stejným směrem, pak zmizel. Bylo to jasné, oba stroje jsou již v Polsku,“ informovala o případu náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Policejní hlídka broumovského obvodního oddělení, která dorazila na místo krádeže, neztrácela čas. Okamžitě předala informace o krádeži a žádost o spolupráci v pátrání po zlodějích do Polska. Polská policie si převzala popis i možný směr pohybu odcizených strojů. „Ještě během dopoledních hodin se jim podařilo stroje i s jejich doprovodem objevit. Traktory, stále ještě s českými registračními značkami, uháněly po vedlejších silnicích směrem k Legnici. Je jasné, že o několik hodin později by stroje již kdesi nenávratně zmizely,“ nepochybuje Eva Prachařová.

Rychlá a bezchybná česko-polská spolupráce pomohla občanům uchránit majetek, v tomto případě nemalé hodnoty. Téměř nové zemědělské stroje měly dohromady hodnotu bezmála tři a půl miliónu korun.

Na začátku tohoto týdne po rozhodnutí prokurátora a po zadokumentování všech nezbytných formalit, dohodli polští policisté s českými protějšky předání traktorů v nejbližší možné době zpět českým majitelům. Zloději naopak zůstali v jejich péči.