Nejvíce užívanou omamnou látkou je stále marihuana. Počet uživatelů drog, kteří jsou v evidenci kontaktních protidrogových center a zdravotnických zařízení, se nijak výrazně nemění. Loni jich bylo 263, což je o dvě desítky méně než v roce 2006. Kraj tak v tomto ohledu stojí v rámci republiky ve středu pomyslné tabulky.

„Královéhradecký kraj podporuje organizace, které se specializují na prevenci a pomoc uživatelům drog. Loni jim poskytl na sociální služby dotaci více než dva miliony korun,“ řekl náměstek hejtmana Miloslav Plass, který je odpovědný za sociální oblast. Krajskou dotaci využily na kontaktní a terénní služby organizace RIAPS Trutnov a Občanské sdružení Laxus.

Z výročních zpráv obou organizací vyplývá, že se narkomany, kteří si drogy píchají do žil, daří motivovat k bezpečnějšímu přístupu – počet vyměněných stříkaček se v kontaktních centrech zvyšuje. Loni jich bylo vyměněno přes 130 tisíc kusů, což je proti roku 2006 nárůst o více než 30 tisíc. „Stejně jako v minulých letech je drogová scéna v první řadě pervitinová. Marihuana, alkohol a tabák je u uživatelů samozřejmostí,“ řekla krajská protidrogová koordinátorka Monika Červená.

Klienty kontaktních center jsou ze 70 procent muži ve věku kolem 25 let, kteří dlouhodobě nemají práci, zpřetrhali vazby na své rodiče a blízké příbuzné a užívají pervitin. Ten kombinují s jinými drogami, jako je přírodní opium a marihuana. Omamné látky si obstarávají na místní drogové scéně, nebo od samovýrobců.

Z hlediska drogové trestné činnosti je stále nejrizikovější Hradec Králové. Krajské město je totiž významným dopravním uzlem, je zde velký počet zábavních podniků, pořádají se zde letní hudební festivaly a působí zde také několik fakult vysokých škol. Podle policistů je mezi mladými lidmi nejpopulárnější drogou rovněž marihuana a pervitin, dále pak extáze a jiné „taneční drogy“. „Heroin a ostatní opiáty jsou záležitostí omezeného počtu skupin, které jsou uzavřené,“ řekla Červená.

Největším problémem je v současné době neomezená dostupnost alkoholu, tabáku a jakýchkoli drog, které jsou v Česku běžné. Pervitin se podle policie vyrábí zejména v soukromých bytech na menších městech. Mezi narkomany kolují jednoduché obrázkové návody na výrobu této drogy. Pseudoefedrin, ze kterého se pervitin vyrábí, je snadno dostupný v lékárnách za poměrně málo peněz.

V rámci protidrogové prevence loni dostaly školy a školská zařízení ze státního rozpočtu na podporu 21 svých projektů téměř 800 tisíc korun. V regionu rovněž funguje projekt Škola podporující zdraví, který zaštiťuje Světová zdravotnická organizace. V rámci Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje v krajském městě ambulance pro uživatele drog či závislé, kteří se rozhodli změnit svůj život k lepšímu. V Nechanicích je pak příjmová detoxifikační jednotka léčebny návykových nemocí. V kraji působí dvě nízkoprahová centra, která se zabývají protidrogovou problematikou, RIAPS Trutnov a Občanské sdružení Laxus.