„Na tísňovou linku oznámil anonym, že na ulici leží muž a nehýbe se. Po příjezdu hlídky na místo policisté v bezvládné postavě zjistili místního muže, opilého „do němoty". Muž nebyl schopen chůze a téměř ani komunikace. Po dechové zkoušce se na displeji přístroje objevila hodnota 2,08 promile," informovala tisková mluvčí policie na Náchodsku Eva Prachařová.

V zájmu zajištění bezpečí opilého muže i bezpečí ostatních lidí jej policisté sebrali z chodníku a eskortovali do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Opilci usedli i za volant automobilu

Daleko nebezpečnější však byli dva hříšníci, kteří po konzumaci alkoholu usedli za volant automobilu. Že alkohol za volant nepatří, odmítl akceptovat devětadvacetiletý muž z Jaroměře. V sobotu v pozdních večerních hodinách usedl za volant osobního vozu, přestože vypil dva litry vína a několika piv. Vzal si auto své přítelkyně a nechtěl jí vrátit klíčky.

„Jeho divokou jízdu už po několika metrech ale zhatila policie, která ho v obci Velichovky podrobila kontrole. Když se policisté dozvěděli, co vše muž vypil, nedivili se, že do přístroje nadýchal 2,10 promile. Další jízdu mu na místě zakázali. Ke svým hříchům tím přidal ještě další prohřešek, jízdu v opilosti. Rozhodnutím náchodského okresního soudu totiž loni v dubnu pozbyl řidičské oprávnění a zákaz řízení mu měl končit až příští rok v květnu. Nyní se bude muset zodpovídat jak z maření výkonu úředního rozhodnutí, tak i z ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného užívání cizího majetku," sdělila Eva Prachařová.

Prozradil se sám, jel do jednosměrky

Další opilec na sebe nenechal dlouho čekat. Také seděl za volantem, kde ve svém stavu neměl co dělat. V sobotu v noci se ale provinilec prozradil policejní hlídce sám svým chováním. Od benzínky vyrazil za volantem osobního vozu Škoda Felicia krátce po jedné hodině v noci přímo před hlídkou do jednosměrné ulice, jenže opačným směrem. Poblíž benzínové čerpací stanice u centra města ho policisté dostihli. Vše jim bylo hned jasné muž při dechové zkoušce nadýchal 1,3 promile. Policisté mu pochopitelně další jízdu zakázali a s řidičem zahájili řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Alkohol v něm vyvolal agresivitu

S požitím alkoholu to přehnal i jeden z turistů, který trávil dovolenou v autokempu u nádrže Rozkoš. Jednačtyřicetiletý muž z Chrudimska nepoznal svou míru a v silně podroušeném stavu začal nadávkami a hrubostmi častovat hosty autokempu. U místního kiosku s nápoji se pustil do hostů a některé z nich i vyháněl od stánku pryč.

Po příjezdu policejní hlídky na místo konfliktu ve svých výpadech neustal, naopak se vulgárními výrazy pustil i do obsluhy stánku. Pokyny hlídky, aby se zklidnil, nebral na vědomí. Policisté u muže provedli dechovou zkoušku na alkohol, která u agresivního hosta odhalila 2,24 promile alkoholu.

„Jelikož si muž nechtěl nechat říci po dobrém, policisté rozhodli o jeho převozu na Protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové. To bude mít samozřejmě mnohem dražší, než kdyby zaplatil útratu a šel se ze své agresivní opilecké nálady vyspat do chatičky," doplnila Eva Prachařová.