Od roku 2008 nepracoval, tehdy si vydělával jen pár měsíců. Žil s maminkou a babičkou, tátu nikdy nepoznal.

Tomáš Labuť z Pardubic byl nevýrazný kluk, spíš introvert. „Mám rád přírodu. Sbírám takové serepetičky. Vždycky jsem si vystačil sám," prozradil.

Jenže přišlo odpoledne 
18. května tohoto roku a nyní sedmadvacetiletý mladý muž se v jednom pardubickém krejčovství pokusil 
o loupež. Při ní bodl do krku paní prodavačku, již zachránil jen umný zásah pomocníků a lékařů.

Proto je mladík souzen za pokus o vraždu a včera začal jeho proces u Krajského soudu v Hradci Králové. Je možné, že už dnes soudce Miroslav Mjartan vynese rozsudek.

Labuť byl před přísným předsedou senátu vyloženě nesvůj. Už při vstupu do soudní síně se bolestivě praštil kolenem o lavici, pak odpovídal pomalu, potichu, nesrozumitelně. Byl ve stresu. Stejně jako ve chvílí, kdy jako lupič vešel do krejčovství. „A stres já špatně zvládám," řekl.

V rukou měl papír, z něhož chtěl číst svou verzi špatného příběhu. Nakonec do něj koukal jen občas. „Udělal jsem špatnou věc. Byl to hodně špatný nápad. Mělo jít o loupež. Nůž jsem si vzal, abych ji postrašil," vykládal přerývaně. „Předpokládal jsem, že mi vydá peníze, že to proběhne
v klidu," pokračoval.

Jenže to se nestalo. Prodavačka nejprve viděla mladíka za výlohou. „Byl takový divný, divně oblečený," všimla si. Labuť měl na sobě šátek, do kterého si udělal dvě díry na oči. Také si záplatami pokryl oblečení, aby nebyly vidět jeho charakteristické znaky.

V obchodě si položil igelitovou tašku na stůl a vytáhl z ní přibližně třiceticentimetrový kuchyňský nůž. „Ona mi řekla, ať se na to vyprdnu," popsal, co se dělo dál.

Jenže pak se konflikt změnil v zápas. Při něm pachatel bodl ženu do krku, poté po ní máchl nožem ještě jednou. Prodavačce se nakonec podařilo utéct před obchod, kde se zhroutila. Tady jí pomohli kolemjdoucí, kteří zavolali záchranku.

Pachatel vyběhl z obchodu, jeden muž ho začal pronásledovat, ale Labuť ho odehnal klackem, který měl připravený pro případ problémů. Svědek si ho aspoň vyfotil a i on přispěl k brzkému dopadení lupiče.

„Je mi líto, co jsem udělal," řekl obžalovaný.

Proč krejčovství? Je pod úrovní ulice
Nebyl to náhodný útok. Mladík Tomáš Labuť se na přepadení krejčovství, kde chtěl uloupit peníze na nový počítač, poměrně pečlivě nachystal. Nejen, že si připravil věci potřebné pro zločin do igelitové tašky, předem si také obhlédl prostředí, kde chtěl útočit.
„Tipoval jsem si různé obchody," přiznal u soudu, že se byl na místě činu nejprve podívat. „Krejčovství jsem si vyhlédl, protože bylo pod úrovní ulice. Myslel jsem si, že nebude vidět, co se uvnitř děje," prozradil své pohnutky.
Na zločin se připravoval přibližně týden, nůž sebral doma
v kuchyni mamince.