Podle Šimka obžalovaní v době od dubna do července loňského roku na multifunkčním zařízení zkopírovali pravé bankovky v nominální hodnotě 1000, 500, 200 a 100 korun a poté vytiskli na běžném kancelářském papíru o velikosti A4. Poté z listů padělky vystříhali, rozdělili si je a pokoušeli se je na Orlickoústecku i v Pardubicích, udat jako pravé. Iniciátorem této trestné činnosti byl Lukáš Zoubele, který bankovky kopíroval. Poté k udání padělků využil další své kamarády a známé, z nichž většina užívala drogy.

„Šlo asi o osmdesát méně zdařilých padělků, které byly vyrobeny ve dvou vlnách. Jejich celková hodnota se pohybuje kolem 40 tisíc korun. Ale jen torzo padělků se podařilo zajistit,“ řekl státní zástupce s tím, že nejvíce falešných bankovek se obžalovaným podařilo udat v herních automatech. S úspěchem použili padělky i jinde.

Třeba v jednom penzionu na Orlickoústecku, v trafice, v ústecké nemocnici při úhradě registračního poplatku. Jedna pětistovka byla objevena v pobočce České spořitelny v Letohradě v tržbě prodejny stavebnin. Naopak v pardubické Hypernově, vysokomýtské prodejně tabáku a jinde prodávající včas rozpoznali, že jde o nepravé bankovky, a odmítli je přijmout.

Jako první z obžalovaných dnes u soudu vypovídal Lukáš Škeřík, který si v současné době odpykává ve vězení s ostrahou tříletý trest za drogový delikt. “Vše, co je mi kladeno za vinu, jsem udělal,“ řekl v soudní síni. Podle něho peníze, které se podařilo vyměnit za pravé, byly k dispozici všem. „Každý si bral, co potřeboval,“ upřesnil.

K trestné činnosti se plně doznal i Lukáš Zoubele. Ostatní obžalovaní – Martin a Patrik Macháčkovi a Patrik Grundza – připouštějí jen částečnou vinu. Jedině Nikola Dušková tvrdí, že byla k trestné činnosti donucena. „Zatím žádný důkaz její obhajobu nepotvrdil,“ uvedl státní zástupce Milan Šimek.