I soudce ho upozornil, ať si uvědomí, že si jeho slova velmi často odporují. Róbert Reichrt chvíli jasně odmítal, že by během jednoho lednového dne doma v Náchodě obtěžoval hned dvě mladé dívky - jednu desetiletou, druhou o tři roky starší.

Mladík narozený v Popradu chvíli tvrdil, že neudělal nic špatného, o pár minut později mluvil o tom, že se nepoznával, že cítil jakési vzrušení. „A pak jsem hned utekl," vypovídal 
před senátem.

Ten se přiklonil k druhé verzi. Reichrt byl Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen k pětiletému vězení za pokus o znásilnění. Verdikt není pravomocný, protože si odsouzený i státní zástupkyně nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti němu odvolají.

Napadená se bojí, spí s maminkou

Reichrt, který žil vlastně jako bezdomovec, přespával totiž po ubytovnách nebo 
u známých, se „neudržel" 
20. ledna tohoto roku.

První útok v jeho podání přišel kolem poledne na schodech vedoucích od zimního stadionu nahoru na sídliště, v místě zvaném na Hospáčku. „Slyšela jsem, jak mě někdo dobíhá. Pak mě chytil za zadek," vypovídala napadená dívka.

Reichrt se jí navíc prý snažil osahávat i na prsou, ale ona využila tah, který měla naučený. Skrčila se, čímž se mu dokázala vysmeknout. Potom pachatel zmizel. Dívka tvrdila, že u něj zaznamenala erekci, on to popřel.

Každopádně měla třináctiletá školačka po ataku následky. Bála se jít navečer sama ven. „Od té doby se mnou spí v posteli, bojí se jít sama večer ven. Bojí se jít i na záchod," popsala matka, která jako svědkyně vystoupila u soudu.

Odsouzený nejprve popisoval situaci úplně jinak. Prý si myslel, že před ním jde jedna jeho známá, přibližně dvacetiletá slečna. Proto ji plácl po zadku. Když si pak uvědomil, že to není ona, z místa zmizel. Jenže vzápětí začal vykládat o tom, že zažil dosud nepoznané vzrušení…

Místo noclehu útok ve výtahu

Na druhou mladou slečnu měl mladík zaútočit ve výtahu domu, kde dívka bydlí. On se do něj šel ohřát, venku mu byla zima a tvrdil, že chtěl vydržet v horních patrech až do rána. „Občas jsem tam přespával," prohlásil před soudem.

Desetiletá dívka popsala, že se ji ve výtahu snažil osahávat. „Odemkla jsem dům a on se mnou vstoupil dovnitř, pak nastoupil i do výtahu. Já jsem zmáčkla osmé patro, on nic. Pak ke mně přistoupil a začal mi sahat na zadek. Když jsem se ho zeptala, co dělá, tak zmáčkl sedmičku a vystoupil," popsala školačka.

Reichrt vinu odmítl. „Je to všechno lež, ale nevím, jak to dokázat," tvrdil při hlavním líčení. U první dívky šlo prý jen o nevinné plácnutí, druhé se nedotkl. Jenže - a to jsme zpět - po chvíli mluvil o pocitu vzrušení.

Hrozilo mu až dvanáct roků, nakonec byl odsouzen k pěti. Pro mladíka to však není jediný kriminální problém. Už k procesu chodil 
v poutech z vazby, kde byl kvůli napadení muže v opilosti v Kolíně.

Není deviant, je sexuálně nezdrženlivý
Jako v každém podobném případu podrobili obžalovaného odborníci zkoumání, tvořili posudek, který měl ukázat, zda není sexuální deviant. Róbert Reichrt podle psychologů takovým problémem netrpí.
„Je nezdrženlivý a nestálý," zjistili znalci.
Na jeho chování mělo vliv také užívání drog a alkoholu. „Nedisciplinovaný konzument," tak byl označen.