Jsou tři. Otec se synem a s nimi společník z firmy. Jsou obžalovaní z podvodu, hrozí jim až dvanáctileté vězení. Všichni tři tvrdí svorně: „Jsme nevinní."

Jenže podle obžaloby okradli na dvě stovky důvěřivců. Proto stojí Robert 
s Jakubem Klášterkovi a Jiří Palacký před Krajským soudem v Hradci Králové. U něj bude proces, který začal už na jaře, pokračovat celý tento týden.

Muži jsou sice z Plzeňska, ale jejich činnost zasahovala i do Královéhradeckého kraje. Proto jsou souzeni ve východočeské metropoli.

Jejich chování nás stálo zdraví

Know how jejich společnosti bylo jednoduché: Firma prostřednictvím obchodních zástupců sháněla lidi, kteří měli zájem prodat pozemky nebo akcie zemědělských podniků. Obchod pak zprostředkovala, ale peníze původním majitelům neodeslala. Takhle zklamaných byly na dvě stovky.

Výše škody se u jednotlivých lidí pohybovala od několika tisíc až po částky přesahující 600 tisíc korun.

I když  se obžalovaní cítí být nevinní, jejich bývalí klienti na to mají jiný názor. „Dluží nám 38 600 korun a podali jsme trestní oznámení. Doufám, že někoho zavřou do vězení. Nás to stálo s manželem zdraví. Kdo máte stejnou zkušenost ozvěte se," uvedla jedna
z poškozených.

Stejnou zkušenost má zřejmě i další pisatel, který společnosti svěřil prodej cenných papírů: „Nikdo 
s námi od té doby nechce komunikovat, akcie po vypršení smlouvy nechtějí vrátit a neozývají se. Po prostudování smlouvy právníkem je smlouva postavena velice nevýhodně pro mě jako zájemce, vlastně jde o podvod."

Klášterka starší, jenž je podle státního zástupce hlavní hybnou silou akce, však tvrdí, že byl jen námezdní silou. Palacký zase že o obchodech nevěděl. Každopádně měli své „obchodní" zástupce. Lidi, kteří za ně vystupovali.

Jedním z nich byl František Smejkal, který ve firmě RP Euro Partners začínal jako řidič. Pak se však stal mnohem užitečnějším. Tedy pro majitele.

Vysvětloval, co je majorita a minorita

„Dostal jsem seznam lidí, co měli akcie agropodniků nedaleko Hradce Králové," popsal muž vystupující jako svědek.

„Vždy jsem s nimi procházel jejich celou smlouvu. Čím blíže byli k majoritě, tím lepší byla cena akcií. Vysvětloval jsem jim, co je majorita a minorita," připustil, že společnost záměrně cílila na důvěřivější klienty.

Když se mu obchod povedl, dokumenty předával
v Plzni, kde bylo sídlo společnosti. Jako odměnu měl dostávat jedno až tři procenta z další prodejní ceny. Klášterka a spol. totiž neměli v úmyslu akcie držet, ale dále je prodávat případným zájemcům.

Jenže někdejší řidič nakonec nedostal nic, žádnou odměnu za práci. „Naboural jsem auto, které jsem měl půjčené od Klášterky. Na vyrovnání už nikdy nedošlo. Dělal jsem to asi půl roku a ani mě to nebavilo," vypověděl Smejkal.

Také on zažil reakci podvedených. Jemu i dalším se totiž ozývali a ptali se, kdy konečně dostanou zaplaceno. Nestalo se.