„Vypátrali jsme třiadvacetiletého mladíka, který se přiznal, že vodnici vzal, ale prý ji po pár metrech odložil ve vedlejší ulici a od té doby ji už údajně neviděl,“ sdělila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová a dodala, že užitečným vodítkem k nalezení pachatele bylo svědectví obyvatel, kteří v blízkosti Pavlátovy louky viděli v době krádeže, tedy o posledním červnovém víkendu, skupinku mladých lidí.

Vzhledem k tomu, že udaná hodnota sošky byla čtyři a půl tisíce korun, policisté nahlásili přestupek proti majetku přestupkové komisi na městském úřadu.

Vedoucí správního odboru Josef Petera informoval, že v době krádeže platil ještě starý přestupkový zákon, podle něhož pachatel může dostat pokutu až do výše dvaceti tisíc korun. Od prvního července pak platí nový zákon, kde se částka může vyšplhat až k padesáti tisícům. „Viník navíc ještě musí zaplatit poplatek tisíc korun na náklady řízení,“ doplnil Petera.

Z Pavlátovy louky zmizela o víkendu asi šedesát centimetrů vysoká dřevěná soška vodnice. Podle svědků ji měla odnést skupinka mladých lidí.Zdroj: Archiv rodinySochy vodníků podle obyvatel Nového Města nad Metují k Pavlátově louce neodmyslitelně patří, dělají radost kolemjdoucím a hlavně dětem. Autorem je Bohuslav Vacek, který postavy těchto pohádkových bytostí s láskou vyřezal, aby zdobily areál, kde se konají různé tělovýchovné, kulturní i mimoškolní výchovné a vzdělávací akce.

Manželé Vackovi se bezprostředně po krádeži nechali slyšet, že pokud se jednalo o unáhlený čin a vodnice bude vrácená, třeba v nočních hodinách, nebudou pátrat po pachateli. Soška pro ně moc znamenala.

Ke šťastnému konci však zatím nedošlo. Policisté připomínají, že pokud by zhruba šedesáticentimetrovou sochu někdo objevil, může se s ní přihlásit jako s nálezem nebo ji donést na Pavlátovu louku. Za informace vedoucí k jejímu nalezení budou rádi i Vackovi, kterým je možné napsat na e-mail: pavlatovalouka@seznam.cz.

Petr Vacek, jeden z nájemců areálu a syn Bohuslava Vacka doplnil, že kromě vodnice mohl zmizet i vodník. „Zloděj ho chtěl vzít také. Držák, ke kterému byl do pařezu připevněný, byl vytržený. Musel jsem to opravit,“ popsal Petr Vacek a dodal, že vodnice byla nasazená na kůlu a bylo jednodušší ji z něho vysunout.

„Socha se z areálu ztratila poprvé, ale už několikrát nás vykradli, tedy zdejší objekt. Například na jaře před osmi lety,“ vzpomenul nájemce.

Areál zdobí pro potěchu dětí i další dřevořezby, a to například vousatá hlava „pana Pavláta“, Křemílek s Vochomůrkou, krtek a zajíc, dva klauni a vysoký malovaný totem. „Tatínek už vyřezal novou vodnici, nedalo mu to. Ještě ji dodělává,“ prozradil Petr Vacek.