K návštěvě do budovy bastionu č. 1 v pevnosti Josefov zase láká po celý víkend 1. josefovský vánoční jarmark. Budou tam i zabíjačkové či rybí pokrmy a návštěvníci mohou také na speciální prohlídku podzemních chodeb.

V sobotu příchod adventu oslaví v jaroměřském muzeu. Děti z mateřských a základních škol budou zpívat koledy a na malé návštěvníky čeká i tvůrčí dílna. „První patro muzea bude patřit prodeji adventních a vánočních dárků, jakými jsou knihy, cínoví vojáčci, perníčky, dřevěné hračky, adventní věnce, svíčky, keramika a potěšení pro ženy všeho věku bižuterie a malovaný textil. Hodné děti podaruje v odpoledních hodinách Mikuláš a zlobivé poškádlí čerti," zve ředitelka muzea Olga Mertlíková.

Už v pátek lákají na noční prohlídky vánočně vyzdobeného muzea v Novém Městě nad Metují. Mají tam výstavu betlémů vyrobených z různých druhů materiálů, které pochází z několika sbírek. „Novinkou je otevření sklepení pod spolkovým domem, kde je připraven vánoční komponovaný program, při němž zahrají dětí ze základní umělecké školy," uvedla zástupkyně ředitele muzea Monika Mrázková.

Podrobný přehled akcí najdete v tištěném Náchodském deníku dnes 28. listopadu.