Akce, která svými tématy spojuje několik oborů dohromady, láká lidi z širokého okolí i celé České republiky. „Přijela jsem z Turnova a během Akademických týdnů přespávám na ubytovně. Už jsem tady jednou byla. Letos bych z přednášek chtěla slyšet úplně všechno. Plán přednášejících je totiž opravdu dobrý," prozradila návštěvnice akce Marie Vítová.

Na Pavlátově louce v Novém Městě nad Metují se kvůli akademickým týdnům vyrojilo několik desítek stanů a blízké hotely a ubytovny jsou jistě plnější než jindy.

Vysoká návštěvnost přednášek

Návštěvnost přednášek je i tento rok vysoká. Organizátoři ale měli problémy kvůli přesunu programů a rušení vystoupení některých přednášejících například z důvodu nemoci. „Kvůli zdravotním problémům musela svoji přednášku zrušit paní doktorka Prekopová, která byla jedním z našich velkých taháků. To se samozřejmě na návštěvnosti projeví," konstatoval hlavní organizátor akce Václav Klamta.

Největší lákadlo? Ebenové

I tak dokázaly uspořádané přednášky diváky potěšit a nadchnout. „Jsem tu poprvé a líbí se mi tady. Především jsem ocenil povídání o parazitologii pana profesora Lukeše, bylo to velice zajímavé a svým způsobem i zábavné," řekl návštěvník Akademických týdnů David Pavlorek.

I když už se akce blíží ke svému konci, má ještě návštěvníkům co nabídnout. Asi největším lákadlem je páteční koncert bratří Ebenů, který se bude konat na Pavlátově louce v osm hodin večer.

„Vystoupí zde ještě velká jména. Například Marek Vácha, který spojuje vzdělání přírodovědné a teologické. V pátek tady vystoupí Jan Zrzavý, uznávaný biolog, který bude mluvit o evolučním původu moderního člověka. Ve čtvrtek se mohou diváci podívat na dvě divadla. Jedním bude představení pro děti s názvem Smrt komedie a večer zahraje Divadlo Na tahu hru od Václava Havla Audience. Těsně předtím zde bude mluvit Alexandr Vondra. Určitě je ještě na co se těšit," dodal Klamta.

DANIELA ERYCHLEBOVÁ