Právě vedení města v roli mediátora svolalo v průběhu minulých týdnů několik schůzek s organizátory Akademických týdnů a nájemci dětského tábora na Pavlátově louce, který je majetkem města. Když se již zdálo, že se vzájemná stanoviska sbližují, byla starostovi doručena informace o konání příštího ročníku ve Sněžném.

„Odchod Akademických týdnů z našeho města je pro nás velkým zklamáním. Naší snahou bylo, aby tato významná akce zůstala v Novém Městě nad Metují. I přes dlouhá a náročná vyjednávání s pořadateli i nájemcem Pavlátovy louky a nabídce mé každodenní přímé účasti na Pavlátově louce, se však nepodařilo pořadatele přesvědčit. Pevně však doufáme, že se pro ročníky další podaří najít takové řešení, aby se tato tradiční akce opět konala v Novém Městě nad Metují," vysvětluje starosta Petr Hable.

Za pořadatele Akademických týdnů se vyjádřil Julius Kahanec.

„Dospěli jsme k následujícím závěrům: nechceme pořádat Akademické týdny na Pavlátově louce, kde nás evidentně nechtějí a kde není postoj pronajímatelů alespoň neutrální. Nechceme pořádat Akademické týdny za situace, kdy město dotlačí nájemce Pavlátovy louky k souhlasu," uvádí Julius Kahanec a ve svém sdělení starostovi města dodává: „Děkujeme Vám za upřímnou snahu situaci kolem AT na Pavlátově louce řešit."

Radní Vilém Maur, který byl společně se starostou členem mediačního týmu, k průběhu a výsledku jednání sdělil: „Nemohu přijmout jako zásadní argument, že organizátoři nechtějí pořádat Akademické týdny tam, kde je evidentně nechtějí. Takový argument, po tak silné deklaraci zástupců města, že jsou připraveni zásadním způsobem se zasadit o konání Akademických týdnů na Pavlátově louce, je pro mne minimálně neadekvátní. Město zcela jasně říká chceme vás a jsme připraveni pro to mnohé učinit."

K pořádání Akademických týdnů na Pavlátově louce, kde se konají dětské letní tábory, se s politováním vyjádřil i Petr Vacek, jeden z nájemců areálu.

Připomněl, že když Akademické týdny začínaly, počet účastníků a požadavky byly výrazně nižší, než jakého dosáhly například v letošním roce. „Pořádání takové akce se dlouho dařilo, domnívám se, k oboustranné spokojenosti," sdělil Petr Vacek a dodal, že během uplynulých 22 let působení na Pavlátově louce dosud nikdy nemuseli čelit takovým problémům, které se objevují v posledních dvou letech. „Na to, že areál přestává odpovídat požadavkům takového množství zúčastněných lidí, jsme pořadatele upozorňovali v minulých letech několikrát," podotkl Vacek.

Areál Pavlátovy louky je totiž určený zhruba pro sto lidí a v době, kdy se konají Akademické týdny, jich tam bývá okolo tří set. „V letošním roce situace vygradovala a my jsme se začali potýkat s některými nepříjemnostmi, které pořádání akce uprostřed prázdnin pro naši firmu způsobily," posteskl si nájemce.

Za největší nepříjemnosti považuje Petr Vacek rozsah škod například trávníku, jehož stav se nezamlouval vedoucím dětského tábora, který začínal hned následující den po vyklizení Pavlátovy louky.

„Situace byla pro nás o to nepříjemnější, že pořadatel onoho tábora je také náš dlouholetý klient, který sem jezdí na polovinu prázdnin a tedy i času, kdy je areál v provozu. Přijít o takového zákazníka si opravdu nemůžeme dovolit," objasnil Petr Vacek hlavní důvod, proč začali přemýšlet o jiném termínu konání akce. „Nabídli jsme tři další možné termíny, ale ani jeden se organizátorům nezamlouval," krčil rameny Vacek.

Další nepříjemností začal být zvýšený zájem Krajské hygienické stanice.

„Snažíme se pouze chránit objekt našeho podnikání, za který neseme zodpovědnost. Pavlátova louka není nafukovací areál. Je určený především pro rekreaci dětí a rodin s dětmi, a je nutné přihlédnout i ke skutečnosti, že byl vystavěn na konci 70.let," připomněl Vacek s tím, že pořádání AT uprostřed sezony přináší obrovský nápor. Uvedl také, že vzhledem k tomu, že organizátoři nepřistoupili na žádný z nabízených termínů, je pravděpodobně myšlenka pořádání Akademických týdnů v jiném areálu tím správným řešením.

Akademické týdny jsou několikadenní kulturně vzdělávací setkání pořádané každý rok na přelomu července a srpna. Poutavou formou je na něm posluchačům zprostředkován odborný pohled na nejrůznější témata z psychologie, filozofie, historie a přírodních věd. Posluchači mají také široký prostor pro diskusi. Součástí programu jsou i koncerty, filmy a večerní posezení u ohně.

(reh, ek)