Organizátorům uvítací akce už včera náchodský Pivovar Primátor předal balení s pivem tak, aby na každého vojáka vyšla alespoň jedna lahev. „Předali jsme koordinátorovi akce několik kartonů piva, které je určené přímo na vývoz do Spojených států. Jedná se o piva Primátor Premium, Weizenbier, Exkluziv 16% a Double 24%," uvedla Markéta Flousková z náchodského pivovaru.

Organizátoři akce uvítání amerického konvoje v Náchodě nabádají, aby lidé přišli projíždějící Američany uvítat tak, jako zdravili osvoboditele před sedmdesáti lety 8. května 1945 obyvatelé Hradce Králové, Smiřic a Jaroměře při americké misi do Velichovek. Hranici v Náchodě konvoj na své téměř dva tisíce kilometrů dlouhé cestě překročí v neděli. Kdy přesně, to bude známo v sobotu. Jestli se podaří navázat s Američany přímý styk, to zatím nikdo neví. Náchodem mají jen projet a nezastavovat. Jestli nakonec zastaví, to bude na jejich rozhodnutí přímo na místě.

Přijít konvoj uvítat se chystá například Pavel Anděl z Opočna. Mezinárodní situace je nyní značně polarizována do podoby Severoatlantická aliance versus Rusko. Proto považuje za důležité říci svůj názor nahlas a ukázat, že si spojenců vážíme a potřebujeme je. „Víme, z historických zkušeností, že pořádný a stálý spojenec, je pro nás nejen základ, ale hlavně životní nutnost. Američané nikdy Evropě neublížili a to se o Rusku říci nedá. Američané nám, potažmo Evropě, několikráte v historii pomohli a to se o Rusku říci nedá," říká Pavel Anděl.

„Nevidím tedy důvod proč bych neměl podpořit konvoj našich spojenců, kteří narozdíl od Ruska potažmo SSSR „nekradou" cizí země," dodává Pavel Anděl.

Uvítání může nabrat velkých rozměrů. Na Facebooku už se k akci hlásí téměř sedm set, kteří chtějí spojence vítat nebo se na ně alespoň podívat. Kvůli tomu už organizátoři vítání podali oznámení o konání veřejného shromáždění na zdejší městský úřad.

Obrněné transportéry Stryker a vojenské vozy Humvee už jsou v této chvíli na cestě přes Polsko. Konvoje jsou rozděleny na tři proudy, jeden nese označení Lighting, další Killer a poslední Iron. Konvoj míří na americkou základnu do německého Vilsecku. Třeba v Polsku se na něj podlé médií během zastávek chodí dívat stovky lidí.