„Vyplývalo to ze skutečnosti, že při výstavbě některých částí budovy školy v roce 1983 byly použity takzvané boletické panely. Při jejich instalaci se často jako izolační materiál využíval právě azbest," vysvětlila Drahomíra Benešová, místostarostka Náchoda.

Jako riziková se jevila řada podobných budov, které byly v minulých letech rekonstruovány, a ve kterých při manipulaci s azbestovou izolací mohlo dojít k tomu, že koncentrace azbestových vláken přesáhne povolené hygienické normy.

„ZŠ Náchod Plhov prošla rozsáhlou rekonstrukcí v letech 2009 a 2010 a v rámci zateplení budovy byly boletické panely vyměněny. Proto jsme nepodléhali panice a doufali, že to i výsledky měření potvrdí. Jsem rád, že tomu tak je a rodiče mohou své děti beze strachu posílat do jedné z našich nejhezčích škol," komentoval výsledky měření starosta města Jan Birke.

Vlastní měření, které provedlo na podnět Krajské hygienické stanice (územního pracoviště Náchod) Centrum hygienických laboratoří Hradec Králové, se uskutečnilo začátkem dubna.

Bylo vybráno celkem sedm měřících míst v částech budovy, kde byly boletické panely.

„Šlo především o šatny žáků, učebnu pracovních činností, školní jídelnu a pavilon, kde je ředitelna, sborovna a kancelář školy," upřesnil Vladimír Honzů, ředitel ZŠ Náchod Plhov, který protokol o výsledcích měření obdržel v pátek.

Vladimír Honzů, ředitel Základní školy Náchod Plhov, s uspokojením dodává: „Z výsledků měření jednoznačně vyplývá, že naměřené sumy minerálních a azbestových vláken ve vnitřním prostředí jsou v souladu s vyhláškou, která stanovuje hygienické limity. Jedná se proto z tohoto hlediska o naprosto nezávadnou stavbu, ve které se nenachází zdroj azbestových vláken a nehrozí kontaminace vnitřního prostředí v případě možných zásahů do staveb."

Zprávu přijali s povděkem

„Zprávu jsme přijali s povděkem, protože známe případy škol, kde měření přinesla výsledky s nadlimitním počtem škodlivých částic a následná nutná nápravná opatření jsou pro zřizovatele, kterým je město, finančně náročná," uvedla místostarostka Drahomíra Benešová.

Dodala, že pro samotnou školu to pak představuje velkou organizační i časovou zátěž.