„Myslím, že je to velká příležitost. Bude to sice běh na dlouhou trať, protože nejprve bude naším úkolem dostat kostely na seznam národních kulturních památek, kam patří například i broumovský klášter. Pokud se to podaří, pak můžeme žádat dále," vysvětluje broumovský farář Martin Lanži a dodává, že v celém Královéhradeckém kraji by se jednalo o první památku UNESCO, což by kostelům v mnoha směrech velmi pomohlo.

Farář Martin Lanži už o tom jednal i s europoslancem Tomášem Zdechovským. Ten v sobotu zavítal na Broumovsko, kde se sešel s podnikateli, představiteli Broumova i duchovními. Jedním z hlavních témat bylo právě řešení zápisu broumovských kostelů na seznam UNESCO.

Podle faráře Martina Lanžiho jsou kostely ve vážném stavu, jelikož se do nich sedmdesát let pořádně neinvestovalo. „Nejhůř je na tom Kostel sv. Markéty v Šonově, kde „pracuje" vnitřní klenba. Stejný problém trápí i kostel Všech svatých v Heřmánkovicích. Ve špatném stavu je také kostel sv. Anny ve Vižňově, který potřebuje vyměnit střešní krytinu, stejně jako kostel v Otovicích," popisuje farář. Právě dva posledně jmenované kostelíky letos „spolknou" každý 900 tisíc korun.

Farář Martin Lanži dodává, že všechny kostely potřebují opravy za zhruba dvacet, třicet milionů korun. Na seznamu všech oprav jsou okna, střechy, fasády, odvodnění, varhany i obnovy interiérů.

Už jedenáctým rokem kostelům pomáhá také festival Za poklady Broumovska, který přímo v unikátních prostorách kostelů nabízí podvečerní koncerty klasické hudby. Ten letošní první se uskuteční v sobotu 2. července v Otovicích.

K záchraně kostelů přispívá od roku 2013 i fotografická výstava, která popisuje stav jednotlivých kostelů. V první polovině července bude k vidění v americkém Chicagu.