Podobný problém řeší i v blízkých Heřmánkovicích, avšak tam zatím není jasné, zda stavba bude či nikoliv, byť už v dřívější anketě pořádané obcí se lidé vyjádřili, že ji nechtějí.

V Otovicích chtěla bioplynovou stanici postavit pražská společnost. Z 307 oprávněných voličů k referendu přišlo 140 lidí. Pětaosmdesát z nich se vyslovilo proti stanici.

Firma projekt nazvala Agro-Energo Centrum a představila jej letos v červenci. Lidem v obci slibovala až o 20 procent levnější elektřinu. Následně se proti projektu v obci zvedla vlna odporu. Petici proti stavbě podepsalo 185 lidí. Z nich 161 bylo přímo z Otovic, které mají celkem asi 360 obyvatel. Odpůrci argumentovali hlavně obavou ze zápachu a zvýšení dopravní zátěže v obci, která leží v CHKO Broumovsko. Obávali se i znehodnocení svých nemovitostí.

Sám starosta by se prý projektu nebránil. „Pokud by to byl slušný investor, mohl to být přínos pro obec. Vznikla by pracovní místa," řekl starosta Petr Novák. Rozhodnutí přijaté v místním referendu je ale platné a pro obec je závazné, stanice proto v obci nebude. Bez souhlasu obce se změnou územního plánu firma stanici stavět nemůže.

V anketě zaznělo jasné ne

V Heřmánkovicích obec před časem vypsala anketu. Zúčastnilo se jí 119 lidí a 97 z nich bylo proti bioplynové stanici. Jenže anketa není závazná, navíc situace je trochu složitější než v Otovicích. V Heřmánkovicích totiž záměr stavby nenaráží na nutnost změny územního plánu v lokalitě, kde chce investor stavět. Územní plán obce zkrátka na pozemcích takovou stavbu umožňuje. Podmínkou schválení stavby správními úřady však je, že investor musí splnit požadavky limitů dané orgány ochrany životního prostředí.

„Bylo nám řečeno, že pokud budou splněny všechny podmínky, které si dává odbor životního prostředí, správa chráněné krajinné oblasti a další, tak že obec do toho nemá moc co povídat. To nám bylo řečeno. I když projektant nám tvrdil, že kdyby obec byla proti, tak nic proti obci dělat nebudou. Ale tomu nevěřím, když už do toho dali peníze," říká starostka Ludmila Jansová.

Podle ní předložený projekt limity splňuje, jenže obyvatelé mají strach, že až by došlo na ostrý provoz, provozovatelé by nemusely dodržovat všechny předepsané technologické postupy, a pak by tomu tak nebylo.

Obyvatelé se bojí hlavně zvýšené dopravy, která by bioplynovou stanici musela zásobovat, a znečištění životního prostředí třeba v podobě zápachu. „Dozvěděli jsme se, že když je přebytek energie, tak se metan vypouští a je z toho zápach," dodala starostka.

Při stavebním řízení budou proti

Projekt stavby, která by přišla až na několik desítek milionů korun, připravuje soukromá firma. Místním zemědělcům jej prezentovala, že by mohli založit sdružení a dodávat do stanice produkty své výroby.

Investor ještě nepožádal o stavební řízení, v němž se obec k plánům může vyjádřit. „Budeme proti, ale jaký to bude mít dopad, to nevím," dodala starostka.

Zemědělské bioplynové stanice zpracovávají produkty zemědělské výroby jako je mrva, či kvalitní organický odpad z domácností a zahrádek. Z toho v nich vzniká elektrická energie a hnojivo.