Pokud těžaři do dnešního dne nepodají odvolání proti zamítnutí průzkumných vrtů na zásoby břidlicových plynů na Trutnovsku a části Náchodska, tedy na území od Trutnova po Kramolnu u Náchoda, může se slavit vítězství ve dva roky trvající bitvě proti záměru těžby v regionu. „Když se přes víkend nic nestane, zřejmě asi ne, tak v pondělí budeme slavit vítězství," řekl zástupce Koalice STOP HF Jiří Malík.

K úplnému odvrácení hrozeb těžařů by přispěl zákon zcela zakazující těžbu břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení. Ten je nyní potřeba prosadit. Pokud není, usilovat o těžbu může ještě kdokoliv a kdykoliv.

„Legislativa neuznává, že metoda hydraulického štěpení je nebezpečná. Ministerstvo má sice dnes dostatečné páky, aby průzkum území sestřelilo během týdne, to se tady mohlo stát, ale nestalo, protože nepoužili své legislativní nástroje," uvedl Malík a dodal, že to bylo buď kvůli úplatkům nebo kvůli tlakům. Protože hrozba stále existuje, je proto podle něj nutné, aby metoda byla zakázána zákonem.

Náchodský starosta a poslanec Jan Birke, který se v boji proti těžařům angažoval, uvedl, že si nedokáže představit, že by těžaři opět přišli a usilovali o průzkum, když se proti nim všichni tak masívně postavili. „Ta firma byla vyzvána k doplnění dokumentů k její žádosti a to neudělala. Podle mého názoru to nechala vyznít do ztracena, protože věděla, že tady je díky Koalici STOP HF, starostům a dalším lidem tak silný odpor, že tady jim pšenka nepokvete," řekl včera Birke.

Připomněl spolu se zástupci uskupení, že zatímco na Náchodsku, Trutnovsku, Broumovsku a Hradecku se podařilo povolení na průzkum pro těžbu odvrátit, na území České republiky zůstává dále ohroženo především Valašsko a jižní Morava. „Chci upozornit, že je vyhraná bitva, ale ne válka," uvedl Jan Birke.

Nyní je proto zapotřebí protlačit zákon, který by metodu těžby hydraulickým štěpením definitivně zakázal. Návrh sice už dříve podával jihomoravský hejtman Michal Hašek, ale přišly volby a poslanci už jej nestihli projednat. Nyní jsou tři možnosti. Se zákonem by mohla přijít vláda, která má zákaz této těžby ve svém programovém prohlášení. Kdyby k tomu nedošlo, lze zkusit zákaz prosadit v rámci schvalování zákona o zákazu těžby zlata. Kdyby nevyšlo ani to, zkusí zákon poslaneckou iniciativou prosadit poslanci Jan Birke a Robin Böhnish.

Podle Malíka by těžba hydraulickým štěpením znamenala ohrožení národní bezpečnosti. Nenávratně by ohrozila zdroje vody a poškodila životní prostředí. Zástupci koalice v boji proti těžařům argumenty dokázali, že v našem prostředí by to bylo hodně špatné. „Nejsme poušť ve Spojených státech, kde na 300 kilometrech nepotkáte živáčka," dodal Jan Birke.

Jiří Jedlička, člen hnutí STOP HF a báňský inženýr uvedl: „Kdyby hned na začátku profesní kruhy státu rozpitvaly tuto situaci, tak jednoznačně musely geologické složky České geologické služby dospět k závěru, že tady nemá cenu vůbec uvažovat o průzkumu a o těžbě břidlicového plynu."

Všichni byli v šoku

Na včerejší tiskové konferenci zástupci Koalice také shrnuli průběh jejího dvouletého působení. Vznikla na náchodské radnici poté, co se zjistilo, že zahraniční společnost průzkum pro těžbu chystá. „Bylo to revoluční propojení mezi samosprávami a občany," dodává Jiří Malík. Města, obce a členové sdružení se dali dohromady a vzájemně se podporovali. Členové sdružení připravovali odborné podklady, starostové vyvíjeli tlak na příslušné orgány a mohli dávat nesouhlasná stanoviska.

„Když tenkrát poprvé žádost na průzkum přišla, myslím, že většina starostů v tom území, kterého se to týkalo, si ani neuvědomila, že to je taková závažná věc… Když se nám doneslo, o co jde, tak jsme z toho byli všichni šokováni. To si nikdo neuměl představit, že by se v takové lokalitě, kde největší zlato je cenná kojenecká voda, mělo něco takového provádět," uvedl místostarosta Náchoda Tomáš Šubert.

Na včerejším setkání se připomnělo, že při vlně odporu se podařilo poukázat i na pochybení státní správy, která řízení o povolení nezabrzdila hned na počátku.

Tisková konference uskupení Koalice STOP HF v Náchodě.