Takovýmto pravým bleším trhem ožije zahrada Vily Čerych už podruhé. Nakoupit „z druhé ruky" půjde prý nejrůznější zboží. Prodejcem může být každý, jen stačilo si prodejní místo u sdružení rezervovat. Nabízet se může téměř vše, co je ještě funkční, ale majitelé už to nepotřebují a přitom litují věci prostě jen tak vyhodit. Třeba hračky, knihy, dekorativní předměty, sklo, porcelán či kuchyňské náčiní.

Oblečení darovali místní i přespolní

„Výjimku bude tvořit oblečení, které bude nabízeno k prodeji pouze centrálně, v rámci druhé části celé akce, kterou je dobročinný šatník. Ten je tvořen darovaným oblečením od obyvatel místních i přespolních. Výtěžek z dobročinného šatníku je určen pro znovuobnovení rozária v zahradě Vily Čerych," uvedla za Centrum rozvoje Česká Skalice Iljana Beránková.

V doprovodném programu bude oblečení určené k prodeji představeno při módní přehlídce. To ale není všechno. Kromě ladných pohybů modelek budou návštěvníci moci obdivovat také netradiční hudební nástroje a umění kapely Scrap Music Jamm, která svými „Rytmy sběrného dvora" ukáže, že hrát se dá téměř na všechno a že je prima dělat z nepotřebných věcí prospěšné.

Podobná dobročinná setkání pořádalo sdružení dříve třeba i proto, aby pořídilo nové lavičky či osvětlení. Celkový rozpočet na obnovu rozária činí 260 tisíc korun. Kromě výtěžků z benefičních akcí či darů sponzorů shání sdružení i různé granty.

„Přípravné kroky k obnově rozária jsme začali dělat už v roce 2010. Mysleli jsme si, že od roku 2012 to budeme mít zkrámované. Bohužel se stala taková nemilá věc. Oslovil nás člověk, který nám chtěl dát 250 tisíc korun na opravu kašny, která je u rozária. Jak je však osud někdy krutý a hraje si s námi, tak než podepsal darovací smlouvu, dostal infarkt na tenisových kurtech a zemřel. Museli jsme proto s rozáriem dál čekat, protože opravení kašny je s jeho obnovou spojeno a ještě jsme neměli patřičný obnos," uvedla Květa Ležovičová, předsedkyně občanského sdružení. Myslí si, že do konce tohoto roku by se vše potřebné pro obnovu mohlo podařit získat.

Dobrovolníci se vrhnou na bylinky

Další akce čeká Vilu Čerych v úterý. Protože i malebná stará zahrada okolo slavné stavby, kterou si pro filmování snímku Odcházení vybral i prezident Václav Havel, potřebuje péči, schází se tam vždy jednou za měsíc dobrovolníci. Takovéto akce na údržbě okolí domu dostaly název Klub dobrovolníků. V úterý od 15 hodin se dobrovolníci budou věnovat bylinkové zahrádce, úklidu zahrady a úpravě záhonků. Vítán je každý.

Trocha z historie o Vile Čerych

Vila Čerych s přilehlou zahradou patří ke klenotům české předválečné architektury a je chráněnou kulturní památkou. Reprezentativní dvoupatrový dům je zasazen do rozlehlé zahrady ve vzdálenějších koutech přecházející na volnější anglický park.

Rozlehlá zahrada Vily Čerych je bohatě členěna a osázena vzácnými dřevinami. Nachází se v ní bazén, fontána, altán a pergola i ovocný sad. Založil ji v roce 1924 přední český architekt Josef Kumpán.

Původními majiteli vily a zahrady byla rodina Čerychova, která však musela rodinné sídlo po komunistickém puči v roce 1948 opustit. Pak vila sloužila jako politická škola a od roku 1953 jako zdravotní středisko. Zahrada mezitím zarostla a zpustla. Po roce 1990 se vila v restituci vrátila zpět do rukou Čerychových. Bratři Ladislav a Jiří Čerychové ji v roce 2001 darovali Nadaci rozvoje občanské společnosti. Provozuje ji občanské sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice. To se snaží objektu i zahradě vrátit původní krásu.