Od časného rána se v Bohuslavicích na Náchodsku odklízejí následky páteční vichřice, která ničila i brala střechy a lámala stromy. Na místě zasahují profesionální i dobrovolní hasiči, škody jdou do milionů korun.

Dramatické chvíle nastaly v pátek po 17. hodině. Místní popisují, že se setmělo a zvedl se velmi silný vítr, což trvalo asi dvě minuty. Vichr začal řádit s nejvyšší pravděpodobností v 17.10 hod., jelikož v tu chvíli se zastavil čas na kostelních hodinách.

V celé obci nejde proud, neboť popadaly dráty elektrického vedení. Bude tomu tak pravděpodobně až do neděle.

Podle starosty obce Jiřího Tojnara pohroma postihla asi 80 obydlí, což je zhruba třetina z jejich celkového počtu. Někde mají popadané stromy, jiným přírodní živel vzal střechu nad hlavou.

Spadlý strom na ulici ve Dvoře Králové.
V Libňatově a Havlovicích padaly střechy a stromy, lidé jsou bez proudu

Odklízení škod je vyčerpávající. V pátek se na tom pracovalo až do noci a v sobotu hned od rána znovu. Hasiči se nezastavili. Přitom mezi bohuslavickými sousedy panuje solidarita, navzájem si pomáhají.

Na místo dorazil i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Sdělil, že následky živelné pohromy na svém zasedání probere i kraj, jednání se má týkat výše finanční pomoci.

Škody vznikly mimo jiné na škole, obecním úřadu či kostele a půjdou do milionů korun.