Jak nám bylo potvrzeno, tento boj – označován jako „koaliční vyjednávání“ - ještě ani zdaleka neskončil. Spíš naopak… Je v plném proudu.

Současná starostka Bronislava Malijovská (ODS) řekla na začátku týdne Deníku, že by chtěla svou funkci vykonávat i v následujícím volebním období.

Nynější místostarosta Petr Hable (Volba pro Nové Město), absolutní vítěz voleb co se počtu hlasů týče, se – rovněž zkraje týdne – víceméně nevyjádřil. Na naši otázku, zda i on má ambice stát se starostou, nijak konkrétně odpovídat nechtěl, nicméně tuto případnou skutečnost ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Podle našich informací prosazovali někteří lidé v Novém Městě názor, že starostou by měl být ten, kdo získal nejvíce hlasů. „Proto lidé z týmu Petra Hableho chtějí, aby se stal starostou právě Petr Hable,“ řekl Náchodskému Deníku dobře informovaný zdroj, který si nepřál prozradit své jméno. Nyní by měli tedy v Novém Městě nad Metují být dva zájemci o starostování. Starostovské křeslo je však pouze jedno. Koaliční vyjednávání, vyznačující se vypjatostí, jsou tedy rozhodně nasnadě.

„Nebudeme chtít obejít ani jednu vítěznou stranu,“ uvádí Voříšková

Jak nám řekla Irena Voříšková, ČSSD má již některá z jednání za sebou. Především se jedná o interní schůze v rámci strany, a pak také o koaliční vyjednávání s jednou z vítězných stran. „Zatím nepadl žádný výsledek, ještě nejsme rozhodnuti, po neděli budeme jednat s další stranou,“ řekla Voříšková. „Určitě se budeme rozhodovat i podle toho, který z volebních programů jednotlivých stran, jež s námi budou chtít koalici uzavřít, nám bude bližší,“ uvedla Voříšková a dodala: „Ať už půjdeme do případné koalice s kýmkoliv, jedno je jisté – určitě nebudeme chtít obejít ani jednu ze dvou stran, která dostala ve volbách více hlasů než my,“ uvedla Irena Voříšková, předsedkyně novoměstské ČSSD s tím, že pokud půjde ČSSD do koalice s jednou ze dvou vítězných stran, druhé straně bude nabídnuto místo v radě města.

Jak dále Deníku prozradil zmíněný dobře informovaný zdroj, v již proběhlém jednání ODS nabídla ČSSD místostarostovské křeslo s tím, že starostovské si chce ponechat pro sebe. Předpokládá se, že stejnou nabídku bude mít po neděli pro ČSSD i Volba pro město.

Pokud by ČSSD získala místostarostovské křeslo, pak by do něj s největší pravděpodobností usedl Lubomír Černý, středoškolský učitel, který získal v rámci ČSSD od voličů nejvíce hlasů (901). Novoměstská ČSSD se ve volbách umístila na třetím místě.

„Své názory neměním, o funkci usilovat budu,“ tvrdí Malijovská

Na názor ohledně současné situace jsme se zeptali starostky Bronislavy Malijovské. Ta se vzhledem k probíhajícím koaličním jednáním vyjádřit nechtěla. Na náš dotaz, zda stále ještě trvá na funkci starostky v následujícím volebním období, odpověděla: „Já své názory neměním, za sebe říkám, že o tuto funkci mám zájem i nadále. Zatím je vše ale v jednání. Bude záležet na výsledku koaličních vyjednávání. V tuto chvíli není ještě nic uzavřeno,“ řeklav pátek 22. října Bronislava Malijovská. Na naši otázku, zda by byla možná i koalice ODS s Volbou pro Nové Město, odpovídá: „Ano, všechno je možné.“

„V případě zvolení jsem připraven funkci přijmout,“ říká Hable.

Stejně „stručný“ byl i současný místostarosta Petr Hable. „Zatím je předčasné na cokoliv odpovídat a cokoliv prozrazovat, jelikož do ustavujícího zastupitelstva je dost času, nehledě na to, že nyní není ani co prozrazovat. Stále probíhají jednání. Zda je pro nás možná koalice s ODS? Ano, všechny varianty jsou možné,“ řekl Hable. „V případě zvolení jsem připraven funkci starosty přijmout,“ zakončil Petr Hable.