Broumov zažil větší řádění vandalů naposledy na Silvestra. „Tři mlaďáci házeli dolů z hradeb k supermarketu kontejnery, také ničili vozidla na náměstí. Městská policie si musela vzít dvě auta a trochu se s nimi honila po městě, ale nakonec se je podařilo chytit," popsal broumovský místostarosta Kamil Slezák.

Takové otrhávání vánoční výzdoby ve městě, to bylo téměř na denním pořádku. Když jdou opilci z restauračních zařízení a cítí se silní, aby ohýbali značky či vyvracely sloupky, to se děje až třikrát měsíčně. Dvakrát, třikrát do roka pak někdo zapaluje kontejnery.

Kamery nezabrání výtržnictví vždy

Město stojí odstraňování následků řádění vandalů desítky tisíc korun. „Máme majetek nějakým způsobem proti vandalismu pojištěný, ale nedostane se samozřejmě na vše. Máme pojištěny třeba takové větší investiční věci či kamerový systém," uvedl Kamil Slezák.

Výtržníky pomáhá odhalit kamerový systém, ale ne vždy se díky němu zabrání ještě větší škodě či okamžitému dopadení. „Máme problém, že v noční době, kdy jsou strážníci venku na pochůzkách, kamerový systém operátor neobsluhuje, je to tedy spíše náhoda. Kamery místa jen zaznamenávají. Do budoucna by byla výhoda, kdybychom měli nějakého operátora, který by mohl okamžitě reagovat na podnět, který zaregistruje," dodává místostarosta Slezák.

S vandaly či zloději kovů svádí velké bitvy Náchod. Byť situace je dnes lepší než před takovými třemi lety. Tehdy bylo ničení laviček na nábřeží Metuje téměř sportem. Město následně vypisovalo dokonce odměny ve výši pět tisíc korun za informace k dopadení pachatelů.

„Když jsme udělali lavičky na Denisově nábřeží, hořely skutečně několikrát po sobě. Někdo je podpaloval. Co se týče prameníku Idy, to bylo snad týden po slavnostním otevření, kdy se jej někdo snažil podpálit. Kdybychom ho chytli, tak ho snad nechám přikovat k pranýři na náměstí, aby ho všichni lidi věděli, mohli se na něj podívat a vyřídit si to s ním," vzpomněl starosta Jan Birke.

Tehdy ještě lavičky ani prameník nehlídaly kamery. Od té doby, co je město na tato místa umístilo, už tam k žádnému vandalismu nedošlo. Aby se zabránilo ničení, čerstvě kamery monitorují nově obnovené prostranství za radnicí. „Sledují ho ve dne v noci hned dvě kamery, protože se opravdu děsíme, že ten pěkný kout někdo zničí. Kamery do jisté míry vandaly odpudí, ale kdybychom měli každé místo obsadit kamerou, to je neuvěřitelná částka. Jeden plnohodnotný kamerový bod, aby kamera měla přiblížení a parametry pro to, aby když dojde k trestné činnosti, byl pachatel jasně identifikovatelný, vyjde na nějakých zhruba 100 tisíc korun. Problém je zkrátka v tom, že to bychom museli mít velkého bratra úplně všude, na všech rozích, na všech místech ve městě a to by stálo obrovské peníze. Není přeci ani možné, abychom měli monitorovaný každý čtverečný metr města," řekl Birke.

Náchod se poměrně často potýká s nájezdy zlodějů kovů a nepřizpůsobivých občanů. Třeba v Riegrově ulici má město dům, ze kterého vystěhovalo nepřizpůsobivé nájemníky. Ještě před tím, než se radní rozhodli, co by tam mohlo být, zloději z domu vybourali skoro všechno železo. Výše škody? Činí zhruba šest set tisíc korun.

Vytrhali radiátory i zábradlí z domu

„Vytrhali litinové zábradlí, všechny litinové radiátory, které házeli z patra na pískovcové schody, zkrátka a dobře nemovitost byla najednou naprosto zdemolovaná a zničená. To je případ, který se stal v listopadu. Je to na frekventované ulici, padesát metrů od náměstí, ale nikdo si ničeho nevšiml. Přitom to museli být takové rány, protože trhali železo ze zdí a došlo k devastaci celého schodiště," popsal Birke.

Podobný případ se zloději kovů z řad nepřizpůsobivých občanů se odehrál vloni při rekonstrukci autobusového nádraží. Rekonstrukce měla začít jedno pondělí bouráním starých budov na vlakovém nádraží, ale už v pátek tam nastoupili nepřizpůsobiví, kteří vysekávali futra. „To je ten případ, o kterém se psalo, že přijela městská policie, zabavili jsme jim káry, a tak tam ta futra zůstala, protože je neměli čím odvést. Je to ale nekončený příběh a nekonečný boj. Ti lidé si nedokáží představit, že je to krádež, že to není jejich," uvedl starosta Birke. Velkým problémem, o kterém se píše každou chvíli, jsou pak ruiny náchodské Tepny.

Jedním z dřívějších případů vandalismu v Náchodě bylo před dvěma lety i posprejování podchodů pod železnicí, které provedli nezletilí chlapci. Měli však smůlu, podařilo se je dopadnout. „Nechtěl bych být v kůži rodičů, když seděli u mě na radnici a já jsem mluvil do duše klukům i rodičům. Pravda je, že tuto věc jsme vyřešili a ti hoši si to odpracovali nějakým počtem hodin na základě rozhodnutí komise, která o tom může rozhodnout," dodal starosta.

Pro odstraňování škod je město pojištěno, ovšem jak starosta upozorňuje, pojistka nekryje stoprocentní výši škody. Rezignovat na nové stavby a okrasu na veřejných místech z obavy před zničením, to však vedení města nechce.