Problém s umisťováním dětí do mateřských škol je celorepublikového charakteru. Náchodští se jej rozhodli řešit po svém. Usmysleli si, že zřídí novou třídu v nevyužitých půdních prostorách Mateřské školy Vítkova v Bělovsi (na fotografiích).

„Půdní vestavba v této mateřské škole byla zahájena na podzim minulého roku,“ uvedla Nina Adlof, tisková mluvčí náchodské radnice. Dodala, že celkem má nyní tato školka kapacitu 88 míst plus ještě 23 míst v pobočce na Babí. Nově vzniklá třída s veškerým zázemím bude sloužit dvaceti dětem.

Přes čtyřicet dětí nemohli umístit

„Město Náchod rychle a operativně zvládlo nastalou situaci, kdy nemohlo být v minulém roce vyhověno třiačtyřiceti žádostem o přijetí dětí do našich mateřských škol a navýšení počtu míst bylo tedy velice naléhavé,“ uvedla místostarostka Náchoda Drahomíra Benešová s tím, že na této skutečnosti se podepsaly zvýšený počet odkladů z povinné školní docházky a stávající podoba školského zákona. Ta umožňuje rodičům pečovat o jedno dítě (které dosud nedosáhlo hranice tří let, nutné pro přijetí do školky) doma a druhé svěřit školce. Často tak nezbývají místa pro děti, jejichž rodiče chodí do práce.

Maminky budou moci jít do práce

„Věříme, že řešení dané situace přivítají zejména matky s dětmi, které se chtějí vrátit do práce,“ je přesvědčena Drahomíra Benešová.

Kolaudace nových prostor školky se konala včera, veřejnost si je bude moci prohlédnout 25. dubna při Dni otevřených dveří, týden před zápisem do mateřské školy.

Slavnostní otevření se chystá na úterý

Oficiální slavnostní otevření zbrusu nové třídy se uskuteční následně v úterý.