Kdo si chce pochutnat na borůvkách, je nejvyšší čas. Vrchol borůvkové sezony je právě v červenci v závislosti na počasí a místě, kde borůvky rostou.

„Borůvky jsou přirozenou součástí lesních společenstev. Rostou na chudých a kyselých půdách, které jsou na Broumovsku časté," sdělil lesník Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko Luboš Němeček.

Na oblíbené místo v lese na Ostaši chodí na borůvky studentka Eva Andresová z Police nad Metují. „Borůvek je na Ostaši opravdu hodně, chodím tam každý rok a letos jsou krásně velké. Minulý rok totiž hodně pomrzly. Vše sbírám ručně, rozhodně ne hřebenem. Nechtěla bych ty krásné keře poškodit. Hanba těm, co je ničí, " říká Eva Andresová. Je ráda, že může vyrazit do krásných lesů a nasbírat si borůvek, kolik chce. Koupila by si je jen za špatného počasí, kdyby na Ostaši nebyly.

Naopak Hana Lecnarová z Machova si pro borůvky raději zajede do Polska. „Jsem pořád v práci, neměla bych čas trávit hodiny v lese. Koupit si je v Polsku je pohodlnější. Dají se tu sehnat od 50 až 55 korun za litr. Pak si z nich s chutí uděláme knedlíky či džem nebo je dáme do mrazáku," dodává Lecnarová.

Také Dominika Thérová z Prahy, která jezdí do Machova na chalupu, potvrzuje, že v Polsku jsou borůvky levné. „Jen 50 korun za litr borůvek? To je velmi výhodná cena. V Praze-Hloubětíně jsem je viděla prodávat za 49 korun, ale za půl litru. Známá ze Soběslavi u Třeboně chodí na borůvky a prodává je za 90 korun za litr. To je oproti Polsku pořádný rozdíl," říká Thérová.

Borůvky seženete i v našich obchodech se zeleninou. Za 200 gramů dáte zhruba 38 korun, 400 gramů přijde na asi 59 korun.

Víte, kam na borůvky na Broumovsku můžete zajít a kde na území Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko je přísný zákaz jejich sbírání?

Sbírá se všude, jen ne v rezervaci

Podle lesníka Luboše Němečka lze z hlediska zákona o ochraně přírody a krajiny sbírat borůvky v celé CHKO mimo národní přírodní rezervace. Do nich je totiž vstup povolen jen po vyznačených turistických trasách.

Luboš Němeček zatím neuděloval pokutu za vstup do národní přírodní rezervace za účelem sběru borůvek a nesetkal se se zničenými porosty borůvkových keřů v důsledku sběru například hřebenem.

„Z doslechu vím, že někteří lidé trhají celé keře, a pak to hřebenem očesávají na jednom místě. Sám jsem se s tím nesetkal," dodává Němeček.

GABRIELA THÉROVÁ