A než se těžké technice podařilo její auto vyprostit, tak se sněžení a vítr postaraly o to, že ve sněhu uvázly i stroje, které právě mají udržovat silnici průjezdnou.

Provoz na silnici byl zcela obnoven přibližně po deseti hodinách odklízení sněhu. „V 18 hodin už tudy projel autobus a předtím i několik osobních automobilů,“ vrátil se ke včerejšímu zavátému dni starosta obce Karel Rejchrt, který po celý den díky obecnímu Nissanu obstarával spojení s okolním světem. „Doufal jsem že cesta od tábora pod Korunou vedoucí pod Broumovskými stěnami směrem do Martínkovic nebude tolik zafoukaná a bude průjezdná. Počasí ale bylo nevyzpytatelné – bylo to padesát na padesát jestli projedu,“ usmíval se čtvrtečnímu „zpestření“ starosta, který ani nepočítal kolikrát vyrážel lesní cestou na Martínkovice a dále na Broumov a zase zpátky. „Nevím přesně, tipoval bych to tak desetkrát,“ krčí rameny a dodává: „Včerejší mzdu si náš Nissan opravdu zasloužil.“

Obecní Nissan obstarával jediné spojení mezi Božanovem a okolím

Když se božanovskému starostovi podařilo dostat lesní cestou do Martínkovic na udržovanou komunikaci, bylo vyhráno. Jeho první cesta vedla na čerpací stanici, protože správně tušil, že obecní vůz bude mít perný den a plnou nádrží nic nezkazí. „Při první cestě zpátky jsem přivezl nějaké zboží a některé lidi, kteří by jinak marně čekali na autobus. V Martínkovicích jsem se dohodl s ředitelkou školy, že pak odvezu domů do Božanova i naše děti,“ říká Karel Rejchrt, který ve čtvrtek do puntíku naplnil význam slova starosta.

Bez obědu ve čtvrtek nezůstali ani místní senioři, kterým jinak vozí polední stravu z broumovské Veby. Tentokrát proběhla předávka už v Martínkovicích a obecní vůz je dopravil ke strávníkům. „Ještě štěstí, že máme tohle auto, že to je čtyřkolka a ne osobák. To bysme byli bez šance,“ je si starosta vědom teréních kvalit obecního Nissanu.

Podobně byl Božanov zavátý před desti lety. „To ale bylo podstatně míň sněhu a mohli jsme jezdit přes pole. To by ale teď absolutně nebylo možný,“ naráží starosta na vydatnou letošní nadílku.

Nevšední situaci ale místní za nijak mimořádnou nepovažují a čtvrteční izolaci už včera komentovali s úsměvem. „Pokud mám ve sklepě dost brambor, naloženej zelák kysanýho zelí a nějakou tu kořalku, tak vo nic nejde,“ mávl rukou nad mediálním popraskem muž, který v dočasném odříznutí od okolního světa neviděl žádné drama. „Podívejte co se děje jinde ve světě za hrůzy. Tohle bylo spíš jen malé zimní dobrodružství,“ doplnil ho další.

Protože i během včerejšího dne celkem hustě chumelilo a od Broumovských stěn foukal nevypočitatelný vítr, projížděly vozy z broumovské SÚS ohrožený úsek se zvýšenou intenzitou a silničáři rozšiřovali cestu tím, že vyhrnuté muldy sněhu vytlačovali ještě více do krajnice. „Pokud nezačne nějak výrazněji více foukat, tak bychom silnici měli udržet sjízdnou,“ věří cestmistr.

Lze jen doufat, že broumovské hasiče dnes nebo v dalších dnech nečeká další záchranný výjezd jako ve čtvrtek, kdy před jednou hodinou v noci vyjeli na pomoc dvěma osobním vozidlům, která uvízla v závějích na silnici u obce Božanov. V jednom z vozidel cestoval muž se synem, které hasiči vzali do cisterny a odvezli z místa, řidič druhého vozidla odmítl místo opustit.