Ještě dnes jede studentka druhého ročníku Gymnázia Broumov další závod seriálu Českého poháru ve Špindlerově Mlýně a už zítra v poledne odjíždí z Prahy s českou reprezentací na Apeninský poloostrov.


O nominaci do výpravy na MS v italském Val di Sole v kategorii juniorek si sedmnáctiletá cyklistka důrazně řekla v posledních týdnech třetím a druhým místem v závodech Českého poháru, hlavně pak druhým místem v nominačním závodě v Karlových Varech.


Do loňského roku členka Cyklo teamu Broumov zamíří do horského střediska Val di Sole v oblasti Commezzadura společně s reprezentačním trenérem, manažerem, masérem, mechanikem a závodníky jiných kategorií. Dosavadní vrchol její kariéry si nenechají ujít ani rodiče. „Uděláme si dovolenou,“ říká Miroslav Sládek.


Délka trati závodu se liší podle kategorií. U juniorek to bude cca jeden a půl hodiny v těžkém terénu. „Prostě dřina,“ říká otec mladé závodnice, a dodává, že kategorie „junior women“, v níž Markéta Sládková bude hájit reprezentační barvy České republiky, startuje ve středu 18. června v 10.30 hodin.


Hlavní favoritkou její kategorie bude loňská mistryně světa Alla Boyko z Ukrajiny, která v letošním roce absolvovala i dva závody českého poháru. „Je to můj první závod této velikosti tak uvidíme,“ netroufá si odhadnout své šance Markéta Sládková, která v kategorii juniorek startuje prvním rokem.
Za účastí broumovské rodačky na této vrcholové akci se samozřejmě skrývá prakticky každodenní několikahodinové úsilí a dřina. „A také pochopení školy, která mi vychází vstříc individuální výukou a uvolňováním na několik soustředění v průběhu roku,“ neopomněla Markéta Sládková zmínit vstřícnost vedení broumovského gymnázia.


Sportovní kariéru úspěšná bikerky zahájila v lyžařském klubu Broumov. Od 10 let se ale hlavně začala věnovat kolu a až do loňského roku sbírala zkušenosti s výbornými výsledky coby členka Cykloteam Broumov a výtečně tak reprezentovala jméno města po celé České republice. „Letos přestoupila do teamu Scott Scania Team Kolín, kde má kvalitní trenérské vedení a manažerskou podporu, která ji umožňuje účast na světových závodech,“ vysvětlil na závěr Miroslav Sládek.