Nejvyšší letní návštěvnost zaznamenal koncert Dagmar Peckové a Štefana Margity, který zahájil 10. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Do vernéřovického kostela si ho přišlo vyslechnout 846 lidí. O skvělý hudební zážitek se v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích postarali také norští hudebníci Engegard Quartet. Svůj um předvedli nejen na koncertu, ale i v hudební dílně pro děti, která se uskutečnila v sobotu 25. července v broumovském klášteře.

Hudební festival letos přilákal na 3700 posluchačů, kteří přispěli dobrovolným vstupným více než 220 tisíc korun. „Za deset let své existence vystoupilo na koncertech festivalu Za poklady Broumovska 570 účinkujících a navštívilo ho 29 tisíc posluchačů, kteří přispěli částkou téměř 1 400 tisíc korun na péči o zdejší unikátní kostely," rekapituluje desetiletou historii hudební události Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je pořadatelem festivalu.

Úspěch zaznamenalo i vystoupení písničkářky Jany Šteflíčkové historicky první koncert ArtCafé pod širým nebem. „Program hudební kavárny ArtCafé, podpořené letos Norskými fondy, se běžně koná v klášterní Kreslírně. O prázdninách jsme udělali výjimku a poprvé vyzkoušeli koncert open air, v klášterní zahradě. Šlo o velmi příjemný a povedený večer, který určitě rádi zopakujeme," uvedl Jakub Šleis ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Podzimní ArtCafé pak pokračovalo v září v tradičním duchu vystoupením kapely Mančos v klášterní Kreslírně.

Díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska letos v létě pokračovala také výstavní koncepce klášterní Galerie Dům. Na přelomu srpna a září se zde uskutečnila výstava umělce Michala Kindernaye Heliofilie a také další výstava site-specific instalací projektu 3 x 2 pro klášter umělců Martina Daška a Jiřího Matějů.(ost)