Zatímco z dálky zní tlumeně kytarové riffy a údery bubnů německé death metalové kapely Nile, nad odpočinkovou zónou festivalu Brutal Assault se jako včelka tiše vznáší bzukot holícího strojku a klapot nůžek.

Pro nezasvěcené zdejší pohled připomíná náborové středisko armády, kam se „máničky“ přijdou zbavit svých dlouho pěstovaných vlasů, aby se posléze převlekly do maskáčů, a vyrazily na zteč proti nepříteli. A mají tak trošku pravdu. Do boje s nepřítelem však nevyrážejí muži a ženy, kterým srdce bije pro tvrdou muziku, ale jejich vlasy. Ty po složité úpravě pomáhají v boji proti jednomu z nejhorších, a hlavně neviditelných soupeřů – rakovině. „Náborovému“ středisku na festivalu velí Monika Malečková ze salonu Dlouhovláska, pro kterou nebyl „nábor“ na Brutal Assaultu první zkušeností s „máničkami“.

Brutal Assault 2017
Brutal Assault nezačal vesele. Pro jednoho z pořadatelů musel vrtulník

„Stejnou akci jsme uspořádali i na nedávném Masters of Rock. Tam nás oslovili i pořadatelé Brutal Assaultu, kterým se naše myšlenka velmi zalíbila,“ říká Monika Malečková, které se právě pod kadeřnickou sestavu dostala Adriana Maďarová se svým přítelem Lukášem Martvoněm. Ještě než se pustila do jejich vlasů, stačila popsat poslání Dlouhovlásky: „Darované vlasy pomohou hned dvakrát. Jednak poslouží na výrobu paruk – dětem se závažným onemocněním nebo slečnám a dámám po úrazu, anebo po léčbě závažné nemoci,“ uvádí Monika Malečková s tím, že pomoc však není jen ve formě darovaných paruk, ale za každý darovaný culík zasílá salon finanční částku Nadačnímu fondu Šance onkoláčkům.

Do čtvrtečního odpoledne získala Dlouhovláska 11 „skalpů“. Byly mezi nimi i vlasy od slovenských sousedů – tedy od Adriany a Lukáše. „Já už o zkrácení uvažuju půl roku. Původně jsem své vlasy chtěla prodat, ale bohužel je mám barvené, tak by to bylo složitější. Když jsem se doslechla o této možnosti, neváhala jsem,“ říká Adriana Maďarová, jenž měla naposled kratší vlasy před osmi lety. To její přítel Lukáš Martvoň si vlasy „pěstoval“ deset let. „Už si vlastně nepamatuju, kdy jsem měl vlasy po uši. I já jsem nad zkrácením uvažoval, ale znáte to, stačí pár dobře míněných „rad“ přítelkyně a máte v podstatě vlastní názor, co máte udělat,“ dodává s úsměvem Lukáš do kterého prý jeho přítelkyně celé dva dny „hučela“ až podlehl. „Ale vůbec toho nelituju. Mně vlasy dorostu, ale někteří takovou možnost nemají,“ dodává Lukáš.