„Je tvořen zeleným štítem, v němž se nachází dva zkřížené zlaté lněné snopy, které provází po stranách a dole stříbrné květy lnu se zlatým středem,“ popsal znak starosta obce Zdeněk Kudrnáč, a dodal, že konečnou podobu navrhl a nakreslil heraldik vexilolog (odborník na vlajky) Jan Tejkal.

„Znak obce vychází z historické pečeti obce, která obsahovala nápis „Obec Brzice“ a vyobrazení dvou zkřížených obilných snopů a zemědělských nástrojů. Z pečetního obrazu tedy znak přejímá motiv dvojice zkřížených snopů, které však nejsou blasonovány (tj. slovně popsány) jako obilné, nýbrž jako lněné, čímž dochází k reflexi místní nejvýraznější historické tradice, kterou představuje tkalcovství,“ vysvětluje Jan Tejkal, .

Lněné snopy jsou pak ve štítě provázeny třemi květy lnu, jejichž počet koresponduje s počtem katastrálních území obce (Brzice, Harcov a Proruby). Částmi obce jsou pak Brzice, Běluň, Komárov, Proruby a Žďár, v nichž trvale žije okolo 240 obyvatel. „V současnosti se už ale len nikde v okolí nepěstuje. Nezůstal po něm ani náznak, ale s ohledem na historii na obecní znak patří,“ říká starosta obce.

ZŠ Komenského se dočkala i úpravy elektroinstalace a vše bylo završeno novou výmalbou a výměnou podlahových krytin.
Opravy finišují, po prázdninách půjdou děti do hezčího prostředí

Anna Špreňarová