V České Skalici se bude vzpomínat hned na několika místech. Od 9 do 14 hodin se v přírodní rezervaci Dubno uskuteční připravené prohlídky bojiště s průvodcem. „Prosíme návštěvníky, aby využili parkovací plochy u Autocampingu Rozkoš a vyčkali příjezdu kyvadlové dopravy, která vyjede z vlakového nádraží a přes autocamping sveze zájemce o prohlídku bojiště přímo na místo," upozorňuje Radka Jansová z Centra rozvoje Česká Skalice.

Cestou zpátky bude možné vystoupit už u vojenského hřbitova a prohlédnout si toto pietní místo, kde se nachází více než šedesát hrobů a pomníků.

Dalším místem, které nabídne zajímavou podívanou, se stane Barunčina škola. Od 12 do 17 hodin v ní bude k vidění živý obraz Lazaret.

V 17.30 hodin folklorní soubor Barunka spolu se souborem :II:RITORNELLO:II: sehrají komponovaný program „Byla vojna".

V 17 hodin pak vypukne hlavní program v prostoru Husova náměstí. „Součástí bude stylová hudba, tematická vystoupení vojáků a na závěr očekávaná bitevní ukázka. Celodenní program zakončí svým vystoupením kapela TOMY z Opočna," popsala Radka Jansová.

Po celý den bude možné navštívit Muzeum Boženy Němcové či Regionální informační centrum, kde jsou připravené výstavy.

V Muzeu Boženy Němcové, které bude mimořádně otevřené do 18.30 hodin, je to výstava s všeříkajícím názvem Skalické bojiště 1866 svědectví nálezů a fotografií. Informační centrum bude otevřené do 19.00 hodin a nabídne výstavu mapujícího historii 5. praporu polních myslivců, místního vojenského spolku.

„Akce tohoto rozsahu s sebou samozřejmě přináší jistá omezení respektujte proto, prosím, pokyny pořadatelů," upozorňuje Jansová.

Bitva u České Skalice je jednou z mnoha bitev prusko-rakouské války, které si letos v rámci 150. výročí připomínáme. Na začátku června se uskutečnil kulturní program na Vysokově, o nadcházejícím víkendu lze zavítat do Trutnova a po návštěvě České Skalice je možné stejně jako kdysi vojáci pokračovat na Chlum, kde došlo k rozhodujícímu střetnutí a kde vzpomínkové akce vrcholí.