„Přišly mrazy a uvidí se, jak dalece nás to ohrozí. Zatím se nedá odhadnout, jestli úroda bude, nebo nebude," říká Jiří Fišer, vedoucí ovocnářství Zemědělského družstva Dolany.

Rostliny jsou podle Jiřího Fišera nejcitlivější v době květu a těsně po odkvětu. „Teď je to kritické, ale záleží, kde si mráz sedl," popisuje a upřesňuje, že v lokalitách dolanského zemědělského družstva zatím naměřili od jednoho do čtyř stupňů pod nulou. „Do mínus dvou stupňů Celsia k poškození nedochází, větší mráz už zanechává škody," vysvětluje vedoucí ovocnářství.

Nyní je čas, kdy nejčastěji kvetou třešně a jsou tedy nejvíce ohrožené. Začínají kvést hrušně. U nich ovocnáři nacházejí díky mrazům menší poškození. Jabloně teprve pokvetou. Rozmary počasí asi nejvíce odnesou meruňky, které jsou nejcitlivější. Ty však v Zemědělském družstvu Dolany nepěstují.

Aby se stromy dokázaly vyrovnat s jakýmkoliv stresem, který jim způsobuje i toto nevlídné a často se měnící počasí, pomáhají jim pěstitelé takzvaným protistresovým programem. Tím se optimalizuje výživa rostlin, neměly by pouštět květy či plody. Ovocnáři tuto výživu postupně nasazují.

Ochránit kvetoucí strom před mrazy není vůbec jednoduché. Lidé, kteří se obávají například o svoji meruňku, ji mohou přes noc zabalit. Mezi další metody patří třeba postřik nakvetlých korun během mrazíků vodou, kdy se zvedne teplota o jeden až dva stupně Celsia nebo dýmování, kdy se pod stromem zapálí například hromada větví a kouř pak ochrání květy před namrznutím. Nabízí se i možnost rozestavět okolo rozkvetlých stromů nádoby s vodou. Odpařující se voda vytvoří jakousi mlhu, která při slabém mrazíku pomůže. Všechny tyto metody jsou ovšem vhodné jen pro malé pěstitele.

Zemědělské družstvo Dolany se v posledních šesti letech už dvakrát potýkalo s nepříznivým mrazivým počasím, které poškodilo úrodu. „V roce 2011 byl výpadek produkce téměř devadesát procent," posteskl si Jiří Fišer a doufá, že letos tomu tak nebude.

Chladné počasí nedělá dobře ani včelám, které by měly květy stromů pilně opylovat. Létají většinou až odpoledne, kdy se občas ukáže slunce. Ovocnáři proto nyní častěji nasazují čmeláky, kterým nižší teploty tolik nevadí.