V budově školy v Krausově ulici se mají vybudovat odborné učebny a dílny pro jednotlivé tiskové technologie a přípravu tisku. Dále zde vznikne sklad papíru, barev, čisticích prostředků a sklad expedice. Součástí má být i nové sociální zařízení. Kromě toho dojde k rekonstrukci střechy, vodovodních rozvodů a kanalizace. Rekonstrukci si vyžádá i elektroinstalace, vzduchotechnika a topení.

NUTNÉ STAVEBNÍ PRÁCE

„Stavbou nového centra se vyřeší jak současná roztříštěnost dílen v několika budovách, kdy žáci musí přecházet přes vozovku a železniční trať, tak havarijní stav v jedné části areálu školy, kde původní provoz zanikl v 70. letech,“ nastínila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast školství, jeden z hlavních důvodů rekonstrukce.

Součástí projektu je i pořízení technologií dokončovacího zpracování tiskovin, technologií k digitální přípravě tiskových forem a zajištění vnitřní konektivity školy, která umožní propojení všech technologií a tím i kontrolu celého výrobního procesu.

„Výstupy projektu navíc poslouží pro praktickou část výuky žáků v oboru Tiskař na polygrafických strojích a Reprodukční grafik, což je další krok k podpoře technických oborů, které se potýkají s nedostatkem absolventů,“ poznamenal mluvčí krajského úřadu Dan Lechman.

POPULARIZACE POLYGRAFIE

Ředitel školy Rudolf Volhejn věří, že moderní technologie a prostředí přilákají víc uchazečů o studium. „Prostřednictvím centra chceme polygrafii popularizovat. Každý z nás někdy v životě držel v ruce knihu, ale jen málokdo ví, jak se vyrábí,“ míní ředitel.

Na stamilionovou investici získal Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem školy, příslib dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která pokryje 85 procent částky. Dalšími pěti procenty přispěje stát, zbylých deset procent uhradí kraj.

CHTĚJÍ ZAČÍT 1. ZÁŘÍ

„Předpokládaná cena celého projektu byla vyčíslena na 98 milionů korun včetně DPH. Do těchto nákladů se počítají další poplatky za technický dozor a za koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, včetně dalších služeb souvisejících s realizací stavby,“ informoval krajský radní pro oblast investic Václav Řehoř s tím, že začátek stavebních prací je naplánovaný na letošní 1. září a nejzazší termín dokončení je pak 31. prosinec 2018.

Střední škola propagační tvorby a polygrafie nabízí osm oborů, které navštěvují zhruba čtyři stovky studentů.